A.Lange & Sohne | 1815 Ratrapante Perpetual Calendar

Već prvi dio imena ovog sata upućuje da sat pripada komplikacijama, odnosno rattrapante kronografima ili split-sekundnim kronografima. Odbrojavanje se precizno mjeri pomoću dva stupčana kola, jednim za rattrapante, a drugim za kronograf. Centralna, kronografska kazaljka i rattrapante kazaljka omogućavaju višestruko odbrojavanje unutar jedne minute.

Minutni brojač i displej rezerve snage smješteni su na 12 sati, dugačka, plava kazaljka indikator je za odbrojavanje zaustavljenih sekundi, dok kraća kazaljka u podbrojčaniku na 12 sati pokazuje kada je vrijeme da se glavna opruga ponovo navije. Od 631 komponente ovog novog kalibra L101.1, više od 200 ih je dio mehanizma vječnog kalendara, koji ne samo da zna trajanje mjeseci tijekom godine, već ima indikator za sve prijestupne godine do 2100. godine. Upareni kalendarski indikatori smješteni su na 3 i 9 sati.

Lijevi pokazuje datum i dan u tjednu, a onaj na desnoj strani prikazuje mjesec i prijestupnu godinu. Lunarni disk, u novom zlatnom izdanju, smješten je na 6 sati, i prikazuje sinodičko kretanje Mjeseca tako precizno da ga treba podesiti samo jednom u 122 godine. Arapski brojevi, minutni brojčanik prikazan kao tračnice, zlatne i plavičaste kazaljke, kao i četiri okrugla podbrojčanika u obliku djeteline, kućište od platine ili ružičastog zlata promjera 41.9 mm… sve su to karakteristike A.Lange&Sohneove tradicije vrhunskih džepnih satova. 

Iz 19. broja časopisa Satovi i nakit

Naručite časopis