Cartierov legendarni Santos u novom ruhu

Čuveni sat Santos de Cartier dobio je modernu varijantu s uglađenijim ergonomskim linijama i sistemom jednostavne zamjene remena

Santos de Cartier, legendarni sat francuskog proizvođača luksuznih satova i nakita Cartier, kreiran ekskluzivno za brazilskog avijatičara i pronalazača Albera Santos-Dimona na njegov zahtjev davne 1904, prošle godine je dobio moderniziranu verziju. Ona je od prethodnika zadržala elegantni četvrtasti oblik, inspiriran simetrijom pariške arhitekture onog doba (naročito temeljima Eiffelovog tornja), zakovice na ramu kućišta i profinjeni brojčanik s rimskim brojkama, a dobila je uglađenije ergonomske linije i nadograđena je sistemom jednostavne zamjene remena SmartLink, koju je Cartier prijavio kao svoj patent.

Na Ženevskom salonu 2019. Cartier je uvećao modernu kolekciju Santos de Cartier za četiri modela s ukupno čak dvadeset referenci. Najzanimljiviji je svakako kronografski model Santos de Cartier Chronograph, koji ima tri verzije – od ružičastog zlata, od kombinacije žutog zlata i nerđajućeg čelika i od nerđajućeg čelika s dijelovima presvučenima crnim ADLC-om. Satovi idu uz remen od aligatorske kože ili gume ili čeličnu narukvicu.

Jednostavni Santos-Dumont

Model Cartier Santos-Dumont, najsličniji povijesnom izvorniku, oličenje je jednostavnosti i klasike, koje će se odlično uklopiti uz svečano odijelo, ali i ležerniju odijevnu kombinaciju. Poseban detalj sata je ispupčena krunica bez „štitnika“, ukrašena tamnoplavim cabochonom. Sat ima tri verzije – od ružičastog zlata, od kombinacije ružičastog zlata i nerđajućeg čelika i od nerđajućeg čelika, od kojih svaku pokreće kvarcni mehanizam s funkcijama satova i minuta, a dolazi u veličinama small i large i ima remen od sive, crne ili plave aligatorske kože.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 32. broju časopisa Satovi i Nakit.

Novi broj časopisa Satovi i nakit potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.