Cartierov set misterioznih skeletoniziranih ikona

Cartier je predstavio skupocjeni set satova, nazvan Rotonde de Cartier Precious Icons Set, koji je posvetio svojim dvama značajnim urarskim inovacijama – tzv. misterioznom mehanizmu, koji potječe od davne 1912. kada je mehanizam s dvije „lebdeće“ kazaljke pokretao stolni sat koji je dizajnirao urar Maurice Couët, i skeletoniziranom mehanizmu kod kojeg mostovi služe za prikaz vremena.

Set sačinjavaju tri luksuzna modela – Rotonde de Cartier Astromystérieux, Rotonde de Cartier Astrotourbillon i Rotonde de Cartier Skeleton Mysterious Double Tourbillon – izrađena od platine s remenom od aligatorske kože svijetloplave, modre ili zelene boje. Zanimljiv detalj kod sva tri modela je cabochon na krunici čija boja odgovara boji remena.

Rotonde de Cartier Astromystérieux ima manufakturni kalibar 9462 MC na ručno navijanje s 25 rubina, 55-satnom rezervom snage, frekvencijom od 21.600 vibracija na sat i funkcijama sati, minuta i tourbillona. Posebnost ovog mehanizma je činjenica da su  regulator i zupčanik s kućištem opruge i nemirnicom, ugrađeni u krletku tourbillona. Sam tourbillon je postavljen na rotirajući safirni disk pa odaje dojam „misterioznog“ lebdenja na brojčaniku. Kućište sata ima dimenzije 43,5 x 11,9 milimetara.

Rotonde de Cartier Skeleton Mysterious Double Tourbillon ima manufakturni kalibar 9565 MC s 26 rubina, 52-satnom rezervom snage, frekvencijom 21.600 vibracija na sat i funkcijama sati, minuta i dvostrukog tourbillona. Ovaj mehanizam spaja skeletonizaciju koja ujedno omogućava prikaz vremena jer su mostovi oblikovani kao veliki rimski brojevi, s misterioznošću jer je dvostruki tourbillon postavljen na rotirajući safirni disk pa se čini da lebdi na brojčaniku. Dvostruki tourbillon rotira se oko dvije osi, i to 60 sekundi oko jedne i pet minuta oko druge. Kućište sata ima dimenzije 45 x 11,9 milimetara.

Rotonde de Cartier Astrotourbillon ima manufakturni kalibar 9461 MC na ručno navijanje s 23 rubina, 4-satnom rezervom snage, frekvencijom od 21.600 vibracija na sat i funkcijama sati, minuta i tourbillona. Kod ovog sata tourbillon nije integriran u sami mehanizam, već je postavljen iznad njega, a os rotacije krletke je smještena u središte mehanizma. Tanki mostovi mehanizma oblikovani su kao rimske brojke 6 i 12 pa tako pomažu u prikazu vremena. Kućište sata ima dimenzije 47 x 14,9 milimetara.

Rotonde de Cartier Precious Icons Set dostupan je u samo 5 primjeraka po cijeni od 500.000 eura.

 

 

Za više informacija o satovima naručite novi broj časopisa Satovi i nakit:

Narudžba