CHRISTIAAN VAN DER KLAAUW | CVDK Planetarium Eise Eisinga

U nagrađenom modelu CVDK Planetarium Eise Eisinga najstariji planetarij susreće se s najmanjim mehaničkim planetarijem na svijetu

Brand Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches uistinu može biti ponosan na svoje izvanredno urarsko umjetničko djelo – CVDK Planetarium Eise Eisinga koje je s pravom dobilo nagradu za kalendarski i astronomski sat godine. Iza ovog astronomskog sata stoje znanost, povijest i umjetnost. A sve je počelo 1781.godine, kada je genijalac Eise Eisinga sagradio planetarij na stropu vlastite dnevne sobe kako bi pobio tadašnje proročanstvo da će sudar određenih planeta uzrokovati kraj svijeta.

U nagrađenom modelu CVDK Planetarium Eise Eisinga najstariji planetarij susreće se s najmanjim mehaničkim planetarijem na svijetu. Najmanji mehanički heliocentrični planetarij na svijetu prikazuje u stvarnom vremenu solarne orbite Merkura, Venere, Zemlje, Marsa, Jupitera i Saturna. Osim toga, prikazuje minute, sate, datum i mjesec. Najmanji mehanički planetarij na svijetu nalazi se na 6 sati. Oko zlatnog Sunca, koje je smješteno točno u sredini, raspoređeni su ručno oslikani planeti.

Mehanizam za pokretanje, koji nosi certifikat Swiss movement,modificiran je za Christiaana van der Klaauwa kako bi stvorio više prostora potrebnog za izgradnju modula planetarija na njemu. Očaravajući ručno oslikani brojčanik prikazuje drveni strop planetarija u muzeju Royal Eise Eising Planetarium. Sat ima rezervu snage od čak 96 sati. Planetarij je povezan s datumom, tako da je vrlo lako postaviti sat i održavati svoje planete točnima. Dakle, ne morate biti astronom da biste nosili ovaj naizgled kompliciran sat nevjerojatnog izgleda.

Cijena kalendarskog i astronomskog sata godine iznosi 59.950 švicarskih franaka.