GMT | Omiljena komplikacija ljubitelja satova

Dok su nekad satovi s komplikacijom GMT bili osmišljeni za pilote, danas su u prvome redu namijenjeni poslovnim ljudima koji često putuju.

Piše Miroslav Komar

Što znači kratica GMT i kakvi su to satovi s komplikacijom GMT? Jednostavno rečeno, GMT označava Greenwich Mean Time, a satovi s tom oznakom, osim što pokazuju lokalno vrijeme, pokazuju i srednje vrijeme Greenwicha. Razmišljajući o raznim načinima na koje se na satu istodobno mogu prikazati različita vremena, urari su razvili satove sa dvjema satnim kazaljkama do satova sa svjetskim vremenom koje uključuje sve 24 vremenske zone. Danas je ta iznimno korisna komplikacija vrlo omiljena među ljubiteljima satova s komplikacijama.

Flemingov sustav

Dugo su svaka regija i gotovo svako mjesto na svijetu imali svoje lokalno vrijeme, no kako se promet povećavao i širila željeznička mreža, potreba za standardizacijom sustava mjerenja postala je prava nužda. I tako je sve počelo 1876. godine, kada je Sandford Flemin, glavni inženjer u Kanadskim željeznicama (Canadian Pacific Railway), objavio svoju ideju po kojoj bi se svijet razdijelio na dvadeset i četiri vremenske zone, označene sa slovima od A do Z. Vremenskom zonom sa slovom Z označio je vrijeme u Greenwichu, koje se danas naziva
UTC, odnosno Universal Time Coordinated. Zbog toga ga slova piloti od početka nazivaju Zulu vrijeme.

Nakon burne rasprave, posebice među francuskom i britanskom delegacijom, Flemingov je sustav prihvaćen na međunarodnoj konferenciji 1884. godine. Nakon toga svijet je razdijeljen na dvadeset i četiri vremenske zone, od kojih je svaka pokrivala petnaest stupnjeva zemljopisne dužine (jedan sat), a zemljopisna dužina od 0 stupnjeva bila je u Greenwichu. U godinama koje su uslijedile taj je sustav postupno prenesen u sve države svijeta.
Od prvog prekooceanskog leta zrakoplovne tvrtke PanAm od New Yorka do Pariza krajem 1958. godine, GMT je u zrakoplovstvu postao standardno vrijeme prema kojemu su se ravnale sve odluke i radnje pilota. Kada je putovanje zrakoplovom postalo masovno, sustav GMT-a se pokazao iznimno korisnim, a život putnika nakon pristajanja zrakoplova mnogo lakšim.

Najprije Rolex

Golemo povećanje broja poslovnih ljudi koji su često putovali na međunarodnim letovima, ponukalo je urare da razmisle o posebnim satovima koji bi tim globalnim putnicima pomogli da u svakom trenutku znaju koliko je sati u različitim vremenskim zonama. Sat koji će moći pokazati lokalno vrijeme, ali i GMT postao je nuždom i bilo je jasno da će ga netko ili više njih prije ili kasnije osmisliti. Najjednostavnije rješenje za prikazivanje različitih vremenskih zona, bio je sat sa dva kompleta kazaljki, jednog koji je prikazivao drugu vremensku zonu i jednog za lokalno vrijeme. Rotirajući okvir sa 24 sata vlasniku je omogućavao spoznaju druge vremenske zone.
Taj je sustav 1954. godine razvio Rolex na zahtjev PanAma koji je naručio sat, koji bi jednostavno prikazivao vrijeme u dvjema vremenskim zonama.

Bio je to model GMT Master, Ref. 6542, koji je ubrzo postao radnim satom PanAmovih pilota. Isti taj sustav Rolex je nastavio
koristiti od toga modela pa sve do danas, primjerice u modelu Oyster Perpetual GMT-Master II. Nedugo nakon Rolexa funkciju GMT počeli su koristiti i drugi brandovi poput Ebela, Choparda, IWC-a, te posebice Breitling koji je od samoga početka povezan sa zrakoplovstvom. Jedan od najpoznatijih Breitlingovih modela, Navitimer, nije primjerice poznat po tome što je radni sat Udruge vlasnika i pilota zrakoplova AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association). Sličan model koji je također proslavio Breitling, bio je Cosmonaute koji je 1962. godine u Aurori 7 nosio astronaut Scott Carpenter.

Koncem 60-ih i početkom 70-ih godina prošloga stoljeća Breitling je izradio nekoliko satova s komplikacijom GMT, u koje spada još jedan njihov slavni model, Chrono-Matic. Osim Breitlinga i Omega je radila satove s funkcijom GMT, primjerice Omega Flightmaster, s odvojenim kazaljkama za GMT. Taj je sat bio osmišljen posebno za pilotsku kabinu i imao je velike kazaljke za prikaz vremena u drugoj vremenskoj zoni.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnovniji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu.