IWC-ova posveta Black Fliegeru iz 90-ih

Novi IWC-ov pilotski model Pilot’s Watch Chronograph Edition „Tribute to 3705“ (ref. 387905) posveta je brendovom inovativnom keramičkom satu Ceramic Fliegerchronograph „Black Flieger“ ref. 3705 iz 1994. godine, koji je po predstavljanju bio gotovo nezamijećen i uskoro postao potpuno zaboravljen (proizvedeno je svega tisuću primjeraka), da bi ga s vremenom otkrili kolekcionari i prometnuli ga u jednog od najtraženijih modela iz IWC-ove novije povijesti.

Naime, luminiscentni premazi na brojčanicima izvornih primjeraka prolaskom vremena izblijedjeli su u neodoljivu narančastu boju, što je, uz činjenicu da su u izradi korišteni netipični materijali poput keramike, učinilo „Black Flieger“ atraktivnim kolekcionarskim primjerkom pa je sat u vlasništvu nekadašnjeg IWC-ovog glavnog izvršnog direktora Gűntera Blűmleina na aukciji svojevremeno postigao cijenu od 53.750 dolara.
Novi model je, pak, od izvornika naslijedio dizajn brojčanika s crnom pozadinom od koje odudaraju velike luminiscentne kazaljke i arapske brojke, tri podbrojčanika kronografa na 6, 9 i 12 sati i prozorčićima datuma i dana u tjednu na 3 sata.

Reizdanje se od izvornika razlikuje po kućištu izrađenom od IWC-ovog novog materijala Cerataniuma, koji je čvrst i lagan poput titanija te otporan na ogrebotine poput keramike. Kućište ima dimenzije 41 x 15,3 milimetara, s prednje je strane prekriveno safirnim staklom i vodootporno je do 30 metara.

Za razliku od automatskog kalibra Valjoux 7750 koji je pokretao izvorni model, srce novog sata je manufakturni automatski kalibar 69380 s 33 rubina, 46-satnom rezervom snage, frekvencijom od 28.800 vibracija na sat i funkcijama sati, minuta, malih sekundi, datuma, dana u tjednu i kronografa.

Mehanizam je zaštićen od štetnih djelovanja magnetskih polja unutarnjim „oklopom“ od mekog željeza.

Pilot’s Watch Chronograph Edition „Tribute to 3705“ (ref. 387905) dolazi na crnom remenu od teleće kože, a dostupan je u ograničenoj seriji od 1000 primjeraka po cijeni od 13.000 eura.