IWC Schaffhausen | Piloti uživo

Uredništvo Satova i nakita ne krije da je upravo IWC Schaffhausen jedan od naših najdražih urarskih brandova. Naravno, obostrana ljubav nije slučajna, datira još od pokretanja našeg časopisa, kada nas je upravo ovaj urarski brand prepoznao kao jednog od glavnih medijskih partnera u ovoj regiji.

Piloti uživo

S druge strane, nakon nekoliko posjeta staroj, novoj i najnovijoj manufakturi u Schaffhausenu jednostavno nije bilo moguće ne zaljubiti se u vrhunsko urarsko umijeće i posvećenost svih onih koji sudjeluju u izradi spektakularnih i uvijek očaravajućih modela ovoga branda. Tako je bilo i ove godine na ženevskom Watches & Wonders gdje smo još jednom među prvima uživo mogli vidjeti najnovije modele IWC Schaffhausena.

Kako je IWC svoj prvi pilotski sat proizveo još sredinom dalekih 1930-ih godina prošlog stoljeća, nije nimalo začuđujuće da mu se u pravilnim vremenskim razmacima vraća, uvijek jednakon zanimljivim i uspješnim modelima. Tako je bilo i ove godine, kada smo u Ženevi imali priliku na licu mjesta vidjeti i isprobati na ruci najnovije pilotske modele. Ovdje vam detaljno predstavljamo dva modela koja su nas se najviše dojmila.

TOP GUN Edition Woodland

Prostrani šumski krajolici i pilotske uniforme inspirirale su tamnozelenu nijansu najnovijeg IWC-ovog pilotskog modela, Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition Woodland. Keramika u boji dobivena je sofisticiranim procesom proizvodnje tijekom koje se cirkonijev oksid miješa s drugim metalnim oksidima. Na tamnozelenom brojčaniku se ističu bijele oznake sati i crne kazaljke s luminiscentnim materijalom.

Krunica, dugmad i stražnja strana kućišta s ugraviranim TOP GUN logom izrađeni su od Ceratanium®a. Radi se o materijalu koji ima karakteristike titanija i keramike. Lagan je i nesalomljiv poput titanija, no istovremeno je tvrd i otporan na ogrebotine kao keramika. U keramičkom kućištu, čiji promjer iznosi 44,5 mm, smješten je kalibar 69380. Automatski mehanizam za pokretanje ima rezervu snage od 46 sati i frekvenciju od 28800 vibracija na sat. Unutarnji dio kućišta je napravljen od mekog željeza, čime se mehanizam štiti od utjecaja magnetskih polja. Vodootpornost sata iznosi do 60 metara dubine. Proizvodnja ovog sata, koji dolazi sa zelenim gumenim remenom s tekstilnim umecima, ograničena je na 1000 komada, a cijena pojedinog modela iznosi 11.000 CHF.

TOP GUN Edition Lake Tahoe

Zimski pejzaž i uniforma američke mornarice utjecali su na odabir boja modela Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition Lake Tahoe. IWC je s tom bojom eksperimentirao još tijekom 1980-ih. S upečatljivim bijelim keramičkim kućištem kombinirani su crni brojčanik i crne kazaljke s bijelim detaljima  i luminiscentnim materijalom. Uvid u brojčanik se pruža kroz safirno staklo koje ima antirefleksni premaz s obje strane. Na položaju od 3 sata nalazi se prikaz dana i datuma.

Stražnji dio kućišta, na kojem se nalazi logo TOP GUN, izrađen je od titanija, a krunica i dugmad su izrađeni od nehrđajućeg čelika. Unutar kućišta s promjerom od 44,5 mm smješten je kalibar 69389, za čiju je proizvodnju zaslužan IWC. Kao i kod prethodno opisanog modela, unutarnji dio kućišta je napravljen od mekog željeza kako bi se mehanizam zaštitio od utjecaja magnetskih polja. Sat je vodootporan do 60 metara dubine te ima rezervu snage od 48 sati. Ovaj model dolazi uz bijeli gumeni remen s prepoznatljivim reljefom, a bit će dostupan u limitiranom izdanju od 1000 komada po cijeni od 11.000 CHF.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnovniji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu.