KOMPLIKACIJE Minute repeater

Pedeset tisuća sati za izradu sata s minute repeaterom

Tako tvrde u IWC-u, čiji su stručnjaci izračunali da im je upravo toliko sati bilo potrebno za izradu modela s komplikacijom minute repeater – II Destriero Scafusia i Portuguese Minute Repeater

Piše Vesna Lovrić Plantić

Zbog čega je uopće uvedena komplikacija ponavljanja izbijanja? U stoljećima prije nego što su se gradovi i kuće osvjetljavali plinom, a zatim i električnom rasvjetom, noću je bilo vrlo teško saznati tačno vreme. Svijeće su se, naime, gasile prije spavanja, tako da bi ulice i kuće utonule u potpuni mrak. Da bi se doskočilo tom problemu i omogućilo da se i noću sazna točno vrijeme, u satove su se vrlo rano ugrađivali mehanizmi za ponavljanje izbijanja. Aktivirali su se bilo pomjeranjem poluge, bilo povlačenjem konopca, pa bi sat izbio prethodni puni sat, a eventualno i određeni dio sata.

Statusni simboli

Satovi s ponavljanjem izbijanja su se počeli izrađivati krajem 17. stoljeća. Izum se pripisuje Englezu Edwardu Barloweu čiji je tzv. “rack and snail” mehanizam iz 1676. postao standardni za kućne i džepne satove. Patent, pak, za džepne satove s ponavljanjem izbijanja dodijeljen je 1687. njegovom sunarodnjaku Danielu Squareu. Takvi satovi su bili znatno kompleksniji od kućnih, budući da je zvono ili zvučnu oprugu te složenu napravu za izbijanje trebalo umetnuti u vrlo ograničen prostor, što je zahtjevalo izuzetnu vještinu urara. Zbog toga je džepni sat s ponavljanjem izbijanja oduvijek bio luksuzni predmet i statusni simbol.

Rani džepni satovi su na donjoj strani kućišta imali pričvršćeno zvono, dok su se od 19. stoljeća u tu svrhu koristile zvučne opruge koje su zauzimale manje prostora. Izbijali su satove i četvrti sata, a od sredine 18. stoljeća i minute. Londonski urar John Ellicote ih je izrađivao u većem broju. Ponavljanje izbijanja minuta usavršio je slavni A. L. Brege, te su takvi satovi postali češći, međutim, i dalje su bili izuzetno skupi za izradu pa ih nalazimo samo u najkvalititetnijim primjercima.

Pročitajte više u novom broju časopisa Satovi i nakit

Kupite časopis