Legendarni Polo vraća se na scenu

Piaget ove godine slavi 150. obljetnicu te je u svečarskom duhu objavio usput potresavši čitav urarski svijet, da vraća svoj legendarni zlatni Piaget Polo iz 1980-ih. Tada je Piaget odlučio proizvesti ovaj sat kako bi spojio potrebu za privlačenjem šire publike koja se tada masovnije počela baviti sportom uz zadržavanje doze luksuza.

Tadašnji Polo je bio iznimno popularan unatoč tome što je bio quartz sat (uz jako rijetke automatske iznimke koji su kasnije postali kolekcionarski sveti gralovi ), međutim tada je quartz bio tehnološko dostignuće tako da se nije gledalo s visoka prema takvim satovima kao danas. Piaget je uostalom bio dio konzorcijuma švicarskih brendova koji su proizveli prvi quartz mehanizam u Europi, a mehanizam koji je bio u zlatnom Polu 1979. godine je bio najtanji quartz mehanizam u svijetu u to vrijeme. Sat je polučio izvanredan uspjeh ponajviše jer su ga prigrlili poznati u SAD.

Piaget je odlučio pokušati ponovno šokirati svijet, ali ovaj put sa zlatnim Polom s automatskim mehanizmom. To je naravno dio svjetskih trendova u kojima se ultra tanki satovi vraćaju u modu. Ovaj sat je ipak malo deblji od svog prethodnika i naravno napravljen je od 18-karatnog zlata te je samog zlata u satu oko 200 grama, a neki bi rekli da je osjećaj kao da imate malu zlatnu polugu na ruci. Sat je valjda besprijekorno obrađen i izgleda fenomenalno te je nešto između narukvice i sata.

Unutar sata se nalazi ultra tanki automatski Piaget kalibar  1200P1 koji možemo vidjeti zbog safirnog stakla na poleđini kućišta. Brojčanik sata je jako minimalistički obrađen te se kazaljke ističu pomoću blage razlike u nijansi zlata kućišta i brojčanika. Malim udubinama su naglašena mjesta na kojem bi se inače nalazile brojke. Sama narukvica je sat i obrnuto sat je narukvica, stapaju se u jedno u skladnom dizajnu.

Meni je sat prekrasan s bezvremenskim dizajnom koji kombinira eleganciju, ali i udobnost rastezljive narukvice, a također smatram da je jako teško napraviti nešto od punog zlata a da izgleda decentno.  Piaget je to uspio (ponovno). Iako ovaj model nije limitirana edicija, njegova proizvodnja će biti limitirana, a prodavat će se po cijeni od oko 80.000 eura.

OSNOVNI PODACI

Brend – Piaget

Model – Piaget Polo 79

Referenca  – GOA4950

Dimenzije  – 38 mm X 7.45 mm

Materijal kućišta  – 18-karatno zlato

Narukvica – 18-karatno zlato

Vodonepropustnost  – 5 bari / 50 metara

Mehanizam – Automatski

Kalibar – Piaget 1200P1  / 21,600 vibracija po satu

Rezerva snage – 44 sati

Drago kamenje – 25

Cijena – 80.000 eur

Piše Luka Botteri

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku