LEGENDE | Čelični Nautilus s plavim brojčanikom odlazi u povijest

Patek će do kraja godine prekinuti proizvodnju čeličnog Nautilusa s plavim brojčanikom (ref. 5711/1A-010), a zamijenit će ga čeličnim modelom ref. 5711/1A-014 sa zelenim brojčanikom

Početkom godine satnim svijetom odjeknula je vijest da Patek Philippe planira do kraja godine ukinuti proizvodnju svog najpopularnijeg sata – čeličnog modela s plavim brojčanikom Nautilus ref. 5711/1A-010 – srećom, Patek namjerava ovaj gubitak bar privremeno nadoknaditi novom verzijom Nautilus ref. 5711/1A-014, koja je također izrađena od čelika, ali dolazi sa zelenim brojčanikom, a koja je predstavljena na ovogodišnjem satnom sajmu Watches and Wonders.

Kako bi umanjio udarac koji mu je zadala tzv. kvarcna kriza te revitalizirao brend, Patek je Nautilusa plasirao na tržište 1976. godine kao svoj prvi sat izrađen od nehrđajućeg čelika, materijala koji je u to doba uglavnom bio rezerviran za cjenovno pristupačne satove, a ne luksuzne primjerke starih švicarskih manufaktura, te se uz Audemars Piguetov čelični Royal Oak, koji je predstavljen 1972., svrstao u novonastalu kategoriju luksuznih sportskih satova.

Gentin dizajn

Osim koncepta profinjenog, vrhunski izrađenog sportskog sata, Royal Oak i Nautilus dijele i dizajnera, legendarnog Géralda Gentu, kojemu je kao inspiracija za bezvremenski dizajn poslužio brodski prozor pa tako Nautilusa krasi oktogonalni oblik kućišta s debelim obručem, a zanimljiv detalj su i „šarke“ prozora na bočnim stranama kućišta.

Jednostavno dizajniran brojčanik odlikuje se rebrastom pozadinom, apliciranim štapićastim oznakama vremena, tankim kazaljkama te prozorčićem datuma na 3 sata. Integrirana narukvica s karikama različite veličine i završne obrade dodatno je plijenila pozornost. Prve inačice Nautilusa pokretao je Jaeger- LeCoultreov ultra tanki automatski kalibar 920.

Patek je kroz godine predstavio niz novih verzija Nautilusa različitih dimenzija, materijala, boja i s dodatkom komplikacija, koje su zadržale karakteristike osnovnog modela, a diskontinuirana referenca 5711/1A-010 na tržištu je bila od 2006. godine i u razdoblju od 15 godina prometnula se u daleko natraženiji Patekov sat s dugogodišnjim listama čekanja koje je Patek proizvodnjom teško namirivao. Ovaj model imao čelično kućište promjera 40 milimetara, graduirani plavi brojčanik i manufakturni automatski kalibar 26-330 S C.

Nova verzija

Novi model ref. 5711/1A-014 u potpunosti je jednak svom plavom prethodniku, s iznimkom novog maslinastozelenog brojčanika. Naime, sat ima čelično kućište dimenzija 40 x 8,3 milimetara, koje je s obje strane zatvoreno safirnim staklom te je vodootporno do 120 metara.

Sat pokreće manufakturni automatski kalibar 26-330 S C sastavljen od 212 dijelova od čega je 30 rubina. Kalibar ima 45-satnu rezervu snage, frekvenciju od 28.800 vibracija na sat, rotor od 21-karatnog zlata, nemirnicu Gyromax i oprugu nemirnice Spiromax te funkcije sati, minuta, sekundi i datuma.

Graduirani malinastozeleni brojčanik ukrašen je prepoznatljivim Nautilusovim horizontalnim prugama, tankim luminiscentnim kazaljkama i oznakama vremena te prozorom datuma na 3 sata.

Sat dolazi na pripadajućoj integriranoj čeličnoj narukvici, a dostupan je po cijeni od 30.400 eura.

Uz navedeni model, Patek je predstavio i verziju  Nautilus ref. 5711-1300A-001 koja je identična referenci 5711/1A-014 samo što kao dodatak ima 32 dijamanta na obruču. Cijena ovog modela je 81.620 eura.

Mladena Mimica Varnica

Za više informacija o satovima naručite novi broj časopisa Satovi i nakit:

Narudžba