Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu

Glavna urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posjetila je njemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi dijelovi za satove.

Priča o kompaniji Glashütte Original, jednom od najvećih i najcjenjenijih njemačkih proizvođača satova, započela je 7. prosinca davne 1845. godine kada su u istočnonjemački rudarski gradić Glashütte, smješten pored Dresdena, stigli prvi majstori urari i šegrti s ciljem da, pod paskom tadašnje vlasti, pokretanjem urarske industrije ekonomski ožive taj osiromašeni kraj. Ovaj hrabar i neobičan projekt, kojeg je osmislio slavni njemački urar Ferdinand Adolph Lange, osnivač satne kompanije A. Lange & Söhne, vrlo brzo je polučio izniman uspjeh te su satovi proizvedeni u Glashütteu već početkom dvadesetog stoljeća postali poznati diljem svijeta po kvaliteti i pouzdanosti.

Ujedinjenje
Završetak Drugog svjetskog rata i uspostava socijalističke Njemačke Demokratske Republike donijeli su velike promjene koje su se odrazile i na društvene i ekonomske prilike u Glashütteu pa je tako 1951. odlučeno da se dotad nezavisne satne kompanije ujedine u jednu, nazvanu VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB), čiji vlasnik je bila država. GUB je dobro poslovao, ulagalo se u strojeve i tehnologiju i urarstvo u Glashütteu nastavilo je cvasti. U ovom razdoblju kreirani su Glashütteovi poznati mehanizam Spezimatic i model Spezichron.

Nove promjene kompanija je doživjela nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke. Naime, godine 1994. na GUB-ovim čvrstim temeljima zasnovana je kompanija Glashütte Original, koja pod istim imenom sa uspjehom posluje dandanas. Od 2000. godine Glashütte Original dio je Swatch grupe, konglomerata koji okuplja utjecajne brendove poput Bregueta, Blancpaina, Longinesa, Omege, Rada i Tissota.

Moja osobna priča s Glashütte Originalom započela je vrlo davno, zapravo s prvim danima moje ljubavi prema satovima. U tim prvim danima, u Hrvatsku je preko butika satova Marli stigao Glashütte i naša obostrana ljubav je počela, da se nikada ne prekine. Stoga sam uistinu jedva dočekala kada me je na Baselworldu ljubazni Michael Hammer, predstavljajući mi GO-ovu predivnu najnoviju kolekciju, upitao bi li htjela posjetiti Glashütteovu Manufakturu, smještenu, naravno, u Glashütteu.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 29, zima 2018.