MATERIJALI U URARSTVU | Kako je silicij usavršio urarstvo

Sklopovi izrađeni od silicija ne trebaju podmazivanje, što se pokazalo naročito značajnim za jedan od najvažnijih dijelova satnog mehanizma – zaprečnicu.

Piše Vesna Lovrić Plantić

U urarstvu se silicij kao novi materijal počeo koristiti relativno nedavno. Zbog svojih fizikalnih karakteristika, uključujući mogućnost postizanja savršenog stanja površine, sklopovi izrađeni od silicija ne trebaju podmazivanje. To je naročito značajno za jedan od najvažnijih dijelova satnog mehanizma – zaprečnicu. Što je u stvari silicij? Silicij je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata ima simbol Si, atomski (redni) broj mu je 14, a njegova je atomska masa 28,0855. Četverovalentni je prijelazni metal, znatno manje reaktivan od ugljika u istoj skupini. Drugi je najzastupljeniji element na Zemlji (25,7 posto zemljine mase, iza kisika), te se najčešće pronalazi u obliku kremena, odnosno silicijevog dioksida. Otkrio ga je 1824. godine Šveđanin Jöns Jacob Berzelius. Ime je dobio po latinskom nazivu za kremen – silicis. Amorfni silicij je smeđe-crni prah, a u obliku kristala plavo-zelen. Izuzetno je tvrd – 1100 Vickersa), otporan na koroziju i magnetizam, lagan, male specifične težine.

Ulysse Nardin – Innovision

Ulysse Nardin još je 2000. godine lansirao prvi prototip svoje zaprečnice Dual Direct napravljene od silicija. Dvije godine kasnije ista je tvrtka izradila prvu spiralu nemirnice i prvu zaprečnicu od umjetnog dijamanta, koristeći postupak jetkanja (Selective Ion Etching). U tom slučaju nije se jetkala pločica silicija nego polikristalnog dijamanta. Ulysse Nardin uveo je navedene inovacije prvi put 2005. u satu koji se prodavao pod nazivom Freak 28,800 V/h Diamond Heart, a u koji je bila ugrađena zaprečnica Dual Ulysse izrađena od dijamanta.
Nakon dugotrajnog istraživanja i razvoja, Ulysse Nardin predstavio je još razrađeniji koncept – Innovision. Taj sat objedinjuje niz inovacija koje gotovo sve uključuju tehnologiju zasnovanu na siliciju – ležajeve od silicija (zamjenjuju rubine te ih nije potrebno podmazivati), silicijev most zaprečnice, amortizer udaraca od silicija, spiralu nemirnice od silicija…

Patek Philippe

U Patek Philippeu su 2005. godine prvi put izradili monokristalni silicijski zaprečni kotač razvijen u suradnji s različitim istraživačkim centrima, među ostalima s École Polytechnique Fédérale u Lausannei, Institut de Microtechnique Sveučilišta u Neuchâtelu, Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique i s COMLAB laboratorijem. Već sljedeće godine Patek Philippe predstavlja još jednu inovaciju – spiralu nemirnice Spiromax izrađenu od Silinvara, materijala dobivenog postupkom oksidacije u vakuumu čime je postignuta modifikacija površine komponenti od čistog silicija. Tim tehnološkim postupkom omogućuje se kompenziranje varijacija temperature, što je od ključne važnosti za ujednačeni rad oscilatora.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnovniji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu.