MEHANIZAM | Sve o kotaču sa stupićima

Piše dr.sc. Vesna Lovrić Plantić

Ovaj kotač mehanizma kronografa ima uzdignute zupce koji donekle nalikuju nazubljenjima na obrambenim kulama, a okreće ga niz poluga povezanih s gumbima kronografa

Kronograf kao instrument kojim se mjere vremenski intervali počeo se izrađivati početkom 19. stoljeća. Ti rani modeli imali su nedostatak zbog činjenice da bi se u slučaju ako se pritisnuo gumb za resetiranje u trenutku dok je kronograf još radio, pogonski stroj odmah pokrenuo i uzrokovao oštećenje mehanizma. Upravo kako bi se to spriječilo već je sredinom istog stoljeća konstruiran zaštitni sistem u formi kotača sa stupićima.

Kotač sa stupićima

Kotač sa stupićima (engleski column wheel, francuski – roue à colonnes) naziv je dobio vjerojatno zato što njegovi zupci podsjećaju na stupove. Dok drugi kotači satnog mehanizma uglavnom djeluju uglavnom unutar jedne ravnine, u ovom su slučaju zubi okomiti na mehanizam. Riječ je o kotaču mehanizma kronografa koji ima uzdignute zupce koji donekle nalikuju nazubljenjima na obrambenim kulama, a okreće ga niz poluga povezanih s gumbima kronografa. Kada se pritisne jedan od gumba, kotač se okrene i aktivira funkcije prema određenom redoslijedu – start, stop i resetiranje. Ako se pritisne pogrešan gumb u pogrešno vrijeme, kotač se ne aktivira te se tako sprečava nekoć neizbježno oštećenje.

Mehanizmi s tako oblikovanim kotačem u pravilu su skupi budući da njegovi dijelovi moraju biti precizno izrađeni kako bi ispravno funkcionirali. S ciljem da se omogući da kronografi budu dostupni većem broju kupaca, konstruirani su jednostavniji sustavi, među kojima je najpopularniji onaj s ekscentrom i polugom. Riječ je o seriji poluga koje upadaju u proreze između zubaca češlja s ekscentrom. Taj princip čini podešavanje i popravak znatno jednostavnijim, a sam proces proizvodnje je jeftiniji jer ne zahtijeva toliko preciznu doradu.

Kako radi bazični kronografski mehanizam?

U slučaju kronografskog kalibra Valjoux 7750 s ekscentrom, mali oscilirajući zupčanik koji pokreće sekundni kotač osnovnog mehanizma dio je pokretnog kraka smještenog uz kronografski kotač. Kada je kronograf u pogonu, krak koji nosi oscilirajući zupčanik pokreće se tako da upada u centralni kotač kronografa.

Počinje okretati kronografski centralni sekundni kotač koji nakon isteka jedne minute pomiče kronografski minutni kotač. Kada se kronograf zaustavi, oscilirajući zupčanik se oslobađa iz zahvata u centralni kronografski kotač i zakoči kotače.

Pritiskom na gumb za resetiranje pokreće se niz čekića sa spiralama koji sve potiskuju u početne pozicije, a kazaljke kronografa na nulti položaj. Drugi sistemi funkcioniraju ponešto različito, ali princip je u osnovi jednak.

Ulomak teksta iz 19. broja časopisa Satovi i nakit

Naručite časopis