MODELI | Alpine Eagle Cadence 8 HF | Chopard na visokim frekvencijama

Najnoviji model sadrži jedan od najnaprednijih mehanizama koji ostvaruje čak 57.600 vibracija na sat

Piše Karla Karabatić

Chopard kombinira preciznost, stil i sportski duh u novom modelu Alpine Eagle Cadence 8 HF. Ovaj izuzetan sat, izrađen u samo 250 primjeraka, sadrži jedan od najnaprednijih mehanizama iz Chopardovih radionica. Mehanizam Chopard Calibre 01.12-C s visokofrekventnim zaprečnim sistemom ostvaruje čak 57.600 vibracija na sat.

Nadmašila sva očekivanja

Kolekcija Alpine Eagle je od lansiranja 2019. nadmašila sva očekivanja. Chopard sada obogaćuje kolekciju modelom Alpine Eagle Cadence 8 HF, koji je robustan i opremljen izvanrednim mehanizmom. Njegova izvanrednost se ogleda u izuzetnoj frekvenciji od 8 Hz, što je dvostruko brže od standardnog automatskog pokreta.
Pored ovoga, Alpine Eagle Cadence 8HF ima praktičnu rezervu snage od šezdeset sati, kao i COSC-ov sertifikat. Kućište ima promjer od 41 mm i debljinu 9,75 mm.
Brojčanik Alpine Eagle Cadence 8HF je ukrašen motivom “eagle iris”, čime se odaje počast veličanstvenim pticama grabljivicama koje su inspirirale kolekciju. Brojčanik se po boji razlikuje od ostatka kolekcije, jer je ručno patiniran.

Moderna reinpretacija

Umjesto brojeva, bijele oznake predstavljaju satove i minute, a samo je 12 sati označeno rimskim brojem. Brojčanik ima dva jedinstvena natpisa – ispod imena Chopard piše “8 HZ Chronometer”, a niže je smješten dinamični logotip u obliku strelice, koji je uobičajen kod Chopardovih visokofrekventnih satova.

Chopard koristi monokristalni silicijum kako bi maksimalno iskoristio frekvenciju od 8 Hz, čime se ujedno eliminira potreba za tradicionalnim mazivima za satove, što zauzvrat garantira dugovječnost mehanizma. Svojstva silicija omogućila su Chopardu da razvije zaprečni sistem posvećen visokim frekvencijama bez povećanja potrošnje energije.

Kolekcija Alpine Eagle je moderna reinterpretacija sata St. Moritz, prve satne kreacije Karla Friedricha Schoifelea  kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Čistim dizajnom, Alpine Eagle reinterpretira St. Moritz pronalazeći inspiraciju u prirodi.

Pročitajte više u novom broju časopisa Satovi i nakit