MODELI | Sat za misiju Apollo 15 nadahnuo novog Lunar Pilot Chronographa

Bulovin model koji je sletio na mjesec prije pedeset i dvije godine i dalje inspirira poznatu urarsku kuću. Tako će vas izgled novog Lunar Pilot Chronographa teleportirati u 70-te godine prošlog stoljeća, no ne i mehanizam koji odgovara najvišim urarskim standardima današnjice.

Original prodan na aukciji za 1,625 milijuna dolara

Apollo 15 je 2. kolovoza 1971. godine ispisao povijest, zajedno s Bulovom, čiji je model bio nošen tijekom pohoda na Mjesec. Bulovini inženjeri su kultni model prilagodili astronomskim uvjetima. Sat je mogao precizno pratiti vrijeme i osigurati da nitko ne ostane bez kisika, vode ili baterije u prijenosnom ruksaku sustava za održavanje života. Također je korišten za podupiranje mjerača vremena za kritični ponovni ulazak u zemljinu atmosferu. Partnerstvo između NASE i Bulove trajalo je od sredine 1950-ih do 1970-ih. Tijekom tog razdoblja zajedno su prošle kroz 46 misija. Bulovina inovativna tehnologija Accutron bila je tada korištena u svim satovima.

U međuvremenu, originalni Bulova Lunar Pilot Chronograph, jedini sat u privatnom vlasništvu koji je ušao u svemirsku povijest, prodan je na aukciji za 1,625 milijuna dolara. Danas se za značajno manju svotu novca mogu kupiti Bulovini modeli čiji je izgled ostao vjerodostojan…Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na bolje opskrbljenim kioscima ili ga naručite kod nas u redakciji na linku