Satni Oscari: najbolja zlatna kazaljka | Audemars Piguet

Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin, prava tehnološka prekretnica švicarskog brenda Audemars Piguet, sklad je inovacije, ergonomije i dizajna koji se igra s granicama tankoće mehanizma. Naime, ovaj model, s mehanizmom debljine 2,89 mm te kućištem visine 6,3 mm, najtanji je automatski sat s komplikacijom vječnog kalendara.

Kako bi postigli ultra-tanak mehanizam, funkcije vječnog kalendara, uobičajeno smještene na tri razine, spojene su u jednom sloju, što je dovelo do dvije patentirane pionirske inovacije: kotač koji pokreće funkciju obilježavanja kraja mjeseca integriran je unutar kotača za datum, dok je kotač koji pokreće funkciju obilježavanja mjeseca smješten unutar kotača za mjesec.

Brojčanik ima povećan prikaz dana, datuma i mjeseca za bolju čitljivost, dok je indikator dana i noći simetrično postavljen naspram indikatora prijestupne godine smještenog na 4 sata.

Funkcije sati, minuta, datuma, dana, mjeseca, godine, mjesečevih mijena i vječnog kalendara dio su manufakturnog automatskog kalibra 5113 koji ima 256 dijelova, te 40-satnu rezervu snage i frekvenciju od 19.800 vibracija na sat. Kalibar je postavljen u okruglo kućište dimenzija 41 x 6,3 milimetra, koje je izrađeno od titanija i platine te je s obje strane prekriveno safirnim staklom, a vodootporno je do 20 metara. Sat dolazi na satenski obrađenoj narukvici od titanija i platine.

Iz 31. broja časopisa Satovi i Nakit

Želite biti u tijeku s novostima i zbivanjima iz svijeta satova i nakita? Pretplatite se na časopis Satovi i nakit!