Najbolji kronometar | Chronométrie Ferdinand Berthoud FB 1R.6-1

Chronométrie Ferdinand Berthoud FB 1R.6-1, predstavljen na Baselworldu 2018., s ovim je modelom ponovno napustio tradiciju radikalnim dizajnom inspiriranim pomorskim kronometrom No.7 proizvedenim 1767. Osmerokutno kućište dimenzija 44 x 13,95 milimetara, izrađeno je od cementiranog nehrđajućeg čelika, s obje strane je zaštićeno safirnim staklom te je vodootporno do 30 metara.

Osebujni brojčanik prikazan je u obliku regulatora izrađenoga od nikla i srebra, presvučenog crnim rodijem te satenski obrađenoga. Na brojčaniku su vidljiva tri zasebna funkcionalna otvora koja prikazuju sate smještene na 2 sata i „male“ minute smještene na 12 sati, dok je indikator rezerve snage postavljen na 10 sati. Samostalni otvor postavljen na 11 sati, kao i otvor za prikaz sati, skeletonizirani su pa se kroz njih može promatrati rad mehanizma.

Stupčani kalibar FB-T.FC.R na ručno navijanje sadrži tourbillon kojemu mehanizam fusée i lanca, u sklopu s diferencijalom za izjednačavanje rada dviju nemirnica i uređajem za zaustavljanje, omogućava neprekidan rad. Kalibar sastavljen od čak 1158 dijelova ima 49 rubina, 53-satnu rezervu snage, frekvenciju od 21.600 vibracija na sat te funkcije sati, minuta, sekunda, indikatora rezerve snage i tourbillona.

COSC certificirani Chronométrie Ferdinand Berthoud FB 1R.6-1 dolazi na ručno prošivenom crnom remenu od aligatorske kože, a proizveden je u ograničenoj seriji od 20 primjeraka.

 

Iz 31. broja časopisa Satovi i Nakit

Želite biti u tijeku s novostima i zbivanjima iz svijeta satova i nakita? Pretplatite se na časopis Satovi i nakit!