Najskuplji satovi prodani na aukcijama

Ovaj put vam donosimo još zanimljivih rekorda iz svijeta satova. Mediji često prenose aukcije poznatih slikarskih djela koja oduzimaju dah svojom ljepotom, ali i astronomskim cijenama. Nerijetko slične cijene dostižu i satovi najekskluzivnijih brendova. Nastavite čitati i saznajte koji su najskuplji satovi prodani na svjetskim aukcijama.

Najskuplji džepni sat prodan na aukciji

Patek Philippeov džepni model Henry Graves Supercomplication koji je proizveden 1933. godine na zahtjev američkog bankara Henryja Gravesa Juniora, na aukciji kuće Sotheby’s u Ženevi 2014. prodan je za čak 23.983 milijuna dolara (danas bi to iznosilo 25.382 milijuna dolara), čime je postavio rekord za najskuplji sat prodan na aukciji. Model ima kućište od 18-karatnog zlata unutar kojeg se nalazi manufakturni kalibar na ručno navijanje s 24 komplikacije poput vječnog kalendara, kronografa, grande sonnerieja i minute repeatera i prikaza razlike između standardnog vremena i stvarnog solarnog vremena.

Najskuplji ručni sat ikad prodan na aukciji


Rekord za najskuplji sat ikad prodan na aukciji donedavno je držala Rolexova Daytona Paul Newman (ref. 6239), koja je na aukciji kuće Phillips u New Yorku 2017. godine utržila 17.753 milijuna dolara. Novi je rekord ove jeseni postigao čelični Grandmaster Chime Pateka Phillipea koji je prodan za čak 31 milijun švicarskih franaka na dobrotvornoj dražbi Only Watch, postavši tako najskuplji sat na svijetu.

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 31.

Novo izdanje časopisa Satovi i nakit naručite na: https://satoviinakit.hr/pretplata/