Naši satovi su prava umjetnička djela

Vlasnik slavne Manufakture Bovet 1822, koja je ove godine odnijela Zlatnu kazaljku za sat godine, Pascal Raffy, ekskluzivno za Satove i nakit govori o nagradi, kupnji Manufakture, izradi Bovetovih satova…

Povodom osvajanja Zlatne kazaljke, nagrade za sat godine koja se tradicionalno dodjeljuje u sklopu Ženevskog Grand Prixja, za sat Récital 22 Grand Récital razgovarali smo s Pascalom Raffyjem, koji je kupio slavne Manufakture Bovet 1822, koju su početkom 19. stoljeća osnovala braća Edouard, Alphonse, Frederic i Gustave Bovet, i doveo je u sam vrh luksuznog švicarskog urarstva.

Naravno, razgovor smo započeli pitanjem koliko mu znači osvajanje Zlatne kazaljke.
– Osvajanje Zlatne kazaljke na Ženevskom Grand Prixju bez sumnje je najveća moguća čast. Ova nagrada odaje počast dvostoljetnom doprinosu Manufakture Bovet razvoju i usavršavanju švicarskog urarstva. Najvažnije, ova nagrada odaje počast talentu, virtuoznosti i ustrajnosti naših majstora koji svaki dan ujedinjenim snagama ispisuju najplemenitiju odu vremenu. Osobno, ja ovu nagradu shvaćam kao čast, ali i odgovornost: u stalnoj želji za napredak moramo na najbolji način zadovoljiti standarde koje vrhunsko mjerenje vremena iziskuje.

Kako i kada ste se našli u urarskom svijetu? Kako ste započeli karijeru i što Vas je motiviralo na to?
– Visoko urarstvo otkrio sam još kao dijete. Moj djed posjedovao je veličanstvenu kolekciju džepnih satova koje bi mi pokazivao svake nedjelje. Na taj način sam se obrazovao i to je potaknulo moju strast za kreiranjem ovih jedinstvenih, profinjenih nositelja najplemenitije tradicije. Devedesetih godina prošlog stoljeća, odlučivši provoditi više vremena sa svojom obitelji, poglavito najstarijom kćerkom, povukao sam se iz obiteljske farmaceutske tvrtke koju sam u to vrijeme vodio. Nekoliko godina kasnije moj bankar predložio mi je da uložim u Manufakturu Bovet 1822. Satovi i povijest Manufakture Bovet 1822 nisu mogli biti bliži mom ukusu i vrijednostima prema kojima definiram istinski luksuz. Stoga sam 2001. godine postao njezin vlasnik. Od tog trenutka moja glavna motivacija je jednog dana prepustiti vodstvo nad tvrtkom budućoj generaciji jer moje troje djece je već izrazilo oduševljenje lijepim satovima i poglavito Manufakturom Bovet.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 29, zima 2018.