Neraskidiva veza Choparda i utrke Mille Miglia

Nadahnuta klasičnim dizajnom i vintage duhom automobila, kolekcija Mille Miglia prenosi eleganciju i etiku koju njeguje Chopard.

Pravi ljubitelji klasičnih utrka prepoznat će se po satu Mille Miglia, vjernom suputniku koji nose na zapešću, a iza kojeg stoji Chopardov smisao za istančan stil i preciznost. Prilikom kreiranja kolekcije Mille Miglia, Chopard je imao u vidu kozmopolitskog vozača koji prepoznaje ljepotu i bira najbolje za sebe, baš kao što su to činili i prvi vozači prestižne utrke Miglia.

Najnoviji model

Svaka utrka Mille Miglia prilika je da joj Chopard, sa svojim novim modelom, oda priznanje. Ove godine Chopard je to ostvario satom Mille Miglia GTS CHRONO LIMITED EDITION ITALY 2023. Osim trkaćoj utrci, Chopard ovim novitetom odaje počast Italiji, kroz pomno odabrane boje brojčanika – zelenu, bijelu  i crvenu. Radi postizanja dobre vidljivosti, oznake sati i kazaljke su premazane luminiscentnim materijalom. Kućište, čiji promjer iznosi 44 milimetra, izrađeno je od materijala Lucent Steel™. Za pokretanje sata zadužen je automatski mehanizam VALJOUX 7750 sa COSC certifikatom, 25 rubina, 48-satnom rezervom snage i funkcijama sati, minuta, sekundi, datuma, stop sekundi i kronografa. Vodootpornost modela iznosi do 100 metara. Sat dolazi uz smeđi remen izrađen od teleće kože. Ovaj ekskluzivan model dostupan je uz remen izrađ u limitiranom izdanju od 100 primjeraka.

Osnovana 1927. godine od strane dvojice aristokrata, utrka Miglia je svoju startnu poziciju imala u Bresci. Natjecatelji su vozili od Bresce do Rima i natrag. Trideset godina kasnije, opasna utrka trkaćih automobila je iz sigurnosnih razloga zabranjena. No, 1977.  utrka je u drugačijem i nadasve sigurnijem duhu ponovno oživljena i kasnije nazvana Mille Miglia Storica.  Naime, utrka je otada namijenjena oldtimer vozilima. Mille Miglia danas se smatra jednom  najprestižnijih svjetskih utrka izdržljivosti klasičnih automobila. Osim toga, sinonim je za ekskluzivnost, budući da samo 450 odabranih timova može sudjelovati. Utrka i dalje predstavlja jedan od najznačajnijih dana u talijanskom sportskom kalendaru i privlači impresivan broj gledatelja.

Godine 1988. Chopard je prvi put podržao legendarnu utrku Mille Miglia i istovremeno lansirao Chopard Mille Miglia Chronograph. Kao obiteljska tvrtka osnovana 1860. godine, Chopard je ovo partnerstvo oduvijek doživljavao posebnim i osobnim, što najbolje potvrđuje činjenica da je Scheufele redovito sudjelovao u utrci dugoj 1000 milja od Brescie do Rima i natrag. Godine 1988. Chopard je preuzeo dvije uloge partnera i službenog mjeritelja vremena na poznatoj utrci Mille Miglia. Ove sada neraskidive veze proizašle su iz strasti Karla-Friedricha Scheufelea prema klasičnim automobilima. Pod njegovim utjecajem, Chopard je postao glavni sponzor legendarne Mille Miglia i jedna od prvih urarskih kuća koja je svoje ime povezala sa svijetom automobila.

Odgovorno urarstvo

Chopard urarstvu pristupa strastveno, ali prije svega društveno  odgovorno. Tako je na sajmu Watches and Wonders 2023. otkrio svoju namjeru da koristi materijal Lucent Steel™, koji se sastoji od 80% recikliranog čelika, u proizvodnji svih svojih čeličnih satova do kraja 2023. godine. Ova odluka ne čudi, s obzirom da Chopard već koristi materijal Lucent Steel koji je lansiran 2019. s kultnim satom Alpine Eagle, a koji je poseban po tome što se sastoji od 70% recikliranog čelika.  Svi Chopardovi ostaci koji proizlaze iz internog procesa proizvodnje prikupljaju se i recikliraju. Reciklirani čelik smanjuje utjecaj rudarstva i transporta na okoliš. Do kraja 2023. svi čelični satovi Chopard, uključujući narukvice i kućišta, sadržavat će 80% recikliranog čelika. Do 2025. ta će se brojka popeti na najmanje 90%.

Dok je ova odluka novost, stara, ali i dalje hvalevrijedna vijest je da Chopard već godinama koristi 100% etičko zlato. Nadahnuta klasičnim dizajnom i vintage duhom automobila, kolekcija Mille Miglia prenosi eleganciju i etiku koju njeguje Chopard, pionir na polju odgovornog luksuza. Prema tome, udobnost i elegancija satova Mille Miglia nisu samo savršena pomoćna oprema za vozače, već i održivi satovi. Naime, od srpnja 2018. Chopard je prvi Maison koji koristi 100% etičko zlato za proizvodnju svih svojih satova i nakita, što znači da 100% pročišćeno zlata koje Chopard nabavlja dolazi iz izvora za koje je potvrđeno da zadovoljavaju međunarodne ekološke i društvene standarde najbolje prakse.

Piše Karla Karabatić

Vaša potraga za savršenstvom možda počinje baš ovdje!

Naša strast prema satovima i nakitu oduvijek je bila neiscrpna, a sada smo preselili tu strast u naš novi visokoluksuzni prostor na preko 500m2 čistog luksuza i elegancije.

Naša ponuda obuhvaća neke od najprestižnijih brendova u svijetu satova i nakita, pružajući Vam priliku da istražujete čaroban svijet dizajna, preciznosti i luksuza.

Kuća zlata i satova „Malbašić“ mjesto je gdje se Vaši snovi pretvaraju u stvarnost. Naša stručna i posvećena ekipa stoji Vam na raspolaganju, da Vas vodi kroz našu bogatu ponudu i pomogne vam da pronađete savršeni sat ili komad nakita koji odražava Vaš jedinstveni karakter i stil.

  • U našem izuzetno širokom asortimanu, izmedju ostalih možete pronaći u svakom trenutku preko 300 različitih modela satova Chopard, Breitling, Longines, Maurice Lacroix , Norqain ,Raymond Weil, Montblanc
  • Nakit : Chopard, Damiani, Giorgio Visconti, nakit za muškarce Baraka
  • Certificirani servis satova Breitling i Longines

Dopustite da se Vaša priča isprepliće s poviješću  luksuza u Kući zlata i satova „Malbašić“.

Otkrijte više na https://www.malbasic.biz/kuca/

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku