Novi avangardni Freak za široku publiku

Freak X, nova cijenovno pristupačna verzija neobičnih modela Freak Out i Freak Vision brenda Ulysse Nardin, zadržala je inovativni prikaz vremena rotacijom mehanizma

Freak, avangardna kolekcija naprednih satova kod kojih vrijeme pokazuje sam mehanizam, koju proizvodi švicarski brend Ulysse Nardin, na Ženevskom salonu 2019. dobila je svoju cijenovno pristupačnu verziju Freak X, namenjenu širokom krugu obožavatelja satova.

Inovativnost i ergonomija

Novi Freak X po uzoru na „stariju braću“ Freak Out i Freak Vision kao najupečatljiviju karakteristiku ima inovativan prikaz vremena rotacijom ovalnog mehanizma oko svoje ose zbog čega je izostavljen klasični brojčanik s kazaljkama. Safirno staklo na gornjoj strani kućišta tako pruža pogled direktno na manufakturni skeletonizirani automatski kalibar UN-230, koji je nastao spajanjem manufakturnih kalibara UN-118 i UN-250, a ima 21 rubin, 72-satnu rezervu snage i funkcije sati i minuta i radi na frekvenciji od 21.600 vibracija na sat.

Kalibar je zadržao inovativni, veoma lagani točkić nemirnice od silicijuma s širokim tegovima od nikla i stabilizirajućim mikrooštricama, a izgubio podešavanje ramom pa se vrijeme sada namiješta standardnom krunicom.

Mostovi mehanizma, pomoću kojih se vrijeme prikazuje, i tanke štapićaste oznake vremena premazani su luminiscentnim slojem radi bolje vidljivosti u mraku.

Kalibar je postavljen u robustno okruglo kućište koje je u odnosu na modele Freak Out i Freak Vision smanjeno s 45 na 43 mm, a linije su mu ublažene, čime se dobilo na ergonomiji i uglađenijem izgledu. Kućište je s donje strane zatvoreno safirnim staklom, a vodootporno je do korisnih 50 m.

Ulomak iz teksta objavljenog u 32. broju časopisa Satovi i Nakit.

Novi broj časopisa Satovi i nakit potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.