Noviteti na ruci | TESTIRALI SMO NOVI IWC-OV BIG PILOT 43

Novi Big Pilot 43 ima ultra široki brojčanik kojemu je čitljivost osnovna i najvažnija karakteristika

Naš suradnik Luka Botteri nosio je najnoviji IWC-ov pilotski model – Big Pilot 43 i evo kakav je njegov dojam

Prije opisivanja najnovijeg IWC-ovog modela Big Pilot 43, koji sam zahvaljujući ljubaznosti zagrebačkog butika Marli, nosio na ruci posljednjih tjedana, evo nekoliko rečenica i o glasovitoj manufakturi IWC. Službeni IWC–ov moto je Probus Scafusia, na latinskom: Dobra, solidna proizvodnja iz Schauffhausena. Florentine Ariosto Jones osnovao je IWC u Bostonu 1868. godine, s idejom da proizvodi satove u Švicarskoj te ih uvozi u SAD. Tako je u Schaffhausenu izgrađena prva tvornica 1875. godine; nažalost, loša prodaja u SAD dovela je do bankrota te je novim vlasnikom postao Johann Rauschenbach-Vogel i otada se IWC orijentira pretežno na europsko i posebno njemačko tržište.

B-uhren za pilote Luftwaffe

Najzanimljiviji dio povijesti IWC-a koji je upravo vezan za model Big Pilot 43 jest upravo njegov prethodnik iz 1940. godine: B-uhren. B-uhren – sat, identičan kao redizajnirani i novi Big Pilot 43 služio je kao precizni sat za pilote Luftwaffe. IWC je bio jedan od pet dobavljača tih satova za njemačko ratno zrakoplovstvo, uz tvrtke Stowa, Laco, Wempe i A. Lange & Söhne. Koliko su značajni ti satovi bili za tadašnje njemačko zrakoplovstvo, potvrđuje savezničko bombardiranje IWC-ove tvornice 1944. godine. Složit ćete se, doista zanimljiva povijest modela Big Pilot 43.

Ali dosta povijesti, bilo bi vrijeme da vam dam svoj sud o novom modelu Big Pilot 43. Jedno od glavnih ažuriranja u odnosu na prethodnika jest veličina kućišta, koje sada ima promjer od 43 mm i visinu od 13,6 mm. I dalje to nije nipošto mali sat, a opet je znatno manji od izvornog BP-a, koji je posvuda veći za oko 3 mm (46,2 mm x 15,5 mm x 57 mm).

Široki brojčanik

Kućište od nehrđajućeg čelika BP43 klasično je, potpuno u skladu sa ostatkom IWC-ove pilotske kolekcije, s krunom u obliku dijamanta, ultra tankim okvirom koji se podiže iznad kućišta i kombinacijom brušenih površina i poliranih dijelova. Velika novost ovog modela jest vodootpornost koja je sada ocijenjena na 100 metara, odnosno 10 bara.

Novi Big Pilot 43 ima ultra široki brojčanik kojemu je čitljivost osnovna i najvažnija karakteristika. Kontrast je vrhunski, kazaljke su široke i uglavnom ispunjene Super-Luminovom. Što se tiče dizajna, klasični zaobljeni arapski brojevi preuzeti su iz nedavnih izdanja Big Pilota, a isto vrijedi i za oblik trokutastog markera u 12 sati i kazaljki. Najnoviji BP43 pokreće jednostavniji, ali moderniji automatski kalibar, 82100. Automatsko navijanje vrši sustav navijanja Pellaton, rezerva snage je ugodnih 60 sati, a kretanje promjera 30 mm. Pozadina je napravljena od safirnog stakla koje omogućuje pogled na mehanizam sata.

I na koncu jednostavan zaključak nakon nekoliko tjedana nošenja: novi Big Pilot 43 je jako ugodan na ruci i zaista je izvrsna kombinacija sportskog modernog sata koji… Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu