NOVITETI | Seikov novi model odaje počast japanskom planinaru

Japanski pustolov Naomi Uemura je prije pet desetljeća nosio Seikov ronilački model tijekom uspona na najviše planine  na svijetu. U čast ovom inspirativnom planinaru, Seiko je kreirao modernu reinterpretaciju kultnog Naomijevog sata s  brojčanikom koji oslikava Mont Blanc.

Seikov ronilački sat iz 1970. godine se pokazao kao pouzdan i u najekstremnijim uvjetima zahvaljujući Naomiju, koji je s njim na ruci osvojio vrhove Mont Blanca, Kilimanjaro, Aconcagua, Mt. Everesta i Denali. Među brojnim ekspedicijima, ističe se Uemarov  uspon na Mt. Everest, kada je osvojio titulu prvog japanskog planinara koji je dosegao sam vrh najviše planine na svijetu. Posljednji uspon neustrašivog planinara završio je tragično. Nakon što se u zimu 1984. uspio popeti na Denali, izgubio mu se trag prilikom spuštanja. Uemura je ubrzo nakon nestanka dobio Nacionalnu nagradu za čast, a danas mu posebnu počast odaje Seiko sa svojim novim modelom u limitiranom izdanju.

Dizajn novog Seikovog sata  je u svojim temeljnim karakteristikama ostao vjerodostojan originalu iz 1970. koji je nosio Uemura, ali  s modernim odmakom. Na teksturiranom brojčaniku prikazani su silueta i obrisi Mont Blanca. Naime, prikaz Mont Blanca je pogled s mjesta s kojeg je Uemura započeo svoj prvi uspon. Prilikom izrade brojčanika korištene su tehnike prešanja i jetkanja kako bi se brojčaniku dala dubina i oživio vrh visok 4807 metara.

Kazaljke i oznake sati imaju izdašan premaz Lumibritea, kako bi se vrijeme moglo s lakoćom iščitavati u ekstremnim uvjetima. Sat pokreće automatski mehanizam 8L35 s 50-satnom rezervom snage i 26 rubina. Seikovi najvještiji majstori ručno su sastavili ovaj kalibar koji je posebno razvijen za ronilačke satove.

Kućište novog sata ima supertvrdi premaz ,  te je prekriveno sa safirnim staklom s anti-reflektivnim premazom na unutarnjoj površini radi postizanja visoke čitljivost iz svakog kuta. Vodootpornost sata iznosi do 200 metara dubina. Narukvica od nehrđajućeg čelika ima trostruko preklopnu kopču s potisnikom za otpuštanje i sigurnosnim zaključavanjem te ekstenzijom za ronilačko odijelo. Najnoviji Seikov model dolazi u posebnoj kutiji s izrekom Naomi Uemure: „Kad se jedan san ostvari, drugi će ga slijediti.“

Seiko Prospex 1970 Diver’s Modern Re-interpretation – The Naomi Uemura Limited Edition bit će dostupan od svibnja 2023. godine u limitiranom izdanju od 500 komada po cijeni od 3.000 eura.

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu