OBLJETNICE | Seiko slavi 110. godišnjicu prvog japanskog ručnog sata

Prije 110 godina Seiko je napravio značajnu prekretnicu za cijelu japansku urarsku industriju predstavivši prvi japanski ručni sat – Laurel. Među prvim Seikovim modelima koji odaju počast originalu Laurel našao se Seiko Presage Laurel Re-Edition SPB359, čiji je dizajn nadahnut poviješću.

Novi model oživljava original iz 1913.

Kintaro Hattori je 1881. godine počeo pisati Seikovu povijest u svojoj prvoj trgovini za popravak i prodaju satova koja je bila smještena u Ginzi. Zatim je 1892. pokrenuo tvornicu za proizvodnju vlastitih satova pod nazivom Seikosha. U to vrijeme se sve veći broj urarskih kuća fokusirao na proizvodnju stolnih i džepnih satova, no ne i urar Kintaro Hattori koji je predvidio dolazak doba ručnih satova. On je nastavio razmišljati dalje od svojih konkurenata i započeo razvijati vlastiti ručni sat.

Prvi japanski ručni sat Laurel iz 1913. godine

Tako je dvadeset godina nakon otvorenja tvornice za proizvodnju satova, dok su džepni satovi još uvijek bili standard, Kintaro počeo eksperimentirati s ručnim satovima, da bi 1913. godine uspješno proizveo prvi japanski ručni sat – Laurel. Nakon lansiranja Laurela, Hattori je postigao izniman napredak u proizvodnji ručnih satova, od dizajna do mikroproizvodnje i proizvodnje alatnih strojeva. Prvi japanski ručni sat dodatno je dobio na značaju 2014. godine, kada je Japansko društvo inženjera strojarstva označilo Laurel kao jedno od svojih “Nasljeđa strojarstva” zbog njegovog doprinosa razvoju strojarske tehnologije.

U čast obljetničkom modelu Seiko je početkom 2023. godine počeo s predstavljanjem brojnih novih modela. Među prvim Seikovim modelima koji odaju počast originalu Laurel našao se Seiko Presage Laurel Re-Edition SPB359, čiji je dizajn nadahnut poviješću. Svaki detalj novog sata oživljava oblik i dizajn Laurela. Okruglo kućište pomno je konstruirano kako bi zadržalo eleganciju originala. Promjer kućišta izrađenog od nehrđajućeg čelika iznosi 37.5 milimetara, a unutar njega smješten je moderan manufakturni automatski mehanizam 6R27 s 29 rubina, 45-satnom rezervom snage i funkcijama sati, minuta, sekundi, datumom i indikatorom rezerve snage na položaju od devet sati. Kalibar radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na sat. Velika krunica također je vjerodostojno rekreirana, u skladu s nostalgičnim duhom ovog modela.

Limitirano izdanje

Baš poput prvog Laurela, nova kreacija ima emajlirani brojčanik i plave kazaljke u retro stilu. Majstor Mitsuri Yokosawi, koji je specijaliziran za proizvodnju emajla, je zajedno sa svojim zaposlenicima zaslužan za besprijekoran izgled brojčanika. Sate označavaju karakteristični arapski brojevi, među kojima se ističe prepoznatljiv dizajn broja četiri. Ipak, usporedbom originala i njegovog nasljednika, očigledne su odrađene promjene na brojčaniku. Izvorni Laurel bio je sat s 3 kazaljke, od kojih je kazaljka za sekunde bila prikazana na podbrojčaniku, dok novi Laurel ima četiri kazaljke. Na istom mjestu gdje su 1913. bile prikazane sekunde, sada se nalazi prikaz datuma. Prednju stranu kućišta prekriva safirno staklo koje je s unutarnje strane premazano s antirefleksnim premazom. Na stražnjoj strani kućišta označena je vodootpornost sata do 50 metara dubine, serijski broj i oznaka „Limited edition“, s obzirom da je ovaj model proizveden u limitiranom izdanju od 2.500 komada.

Seiko Presage Laurel Re-Edition SPB359 dostupan je uz vintage smeđi dvodijelni remen izrađen od jelenje kože s preklopnom čeličnom kopčom po cijeni od 1900 eura.

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu