Satomanija | Popularni satovi u bivšoj Jugoslaviji

Dr.sc. Vesna Lovrić Plantić piše o satnim trendovima u bivšoj Jugoslaviji. Prije Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije prodavali su se IWC Schaffhausen, Doxa, Omega, Longines i Cortebert, dok nakon rata stižu ruski modeli Raketa, Vostok, Slava, Poljot koji u posljednje vrijeme postižu sve više cijene.

Kada govorimo o razdoblju između dva svjetska rata, možemo reći da je Zagreb bio centar urarstva u tadašnjoj Kraljevini S.H.S., odnosno Kraljevini Jugoslaviji (od 1929. godine). U to su se vrijeme urari prvenstveno bavili sastavljanjem i prodajom satova, a među onima koji su imali prijavljeni urarski obrt isticali su se Dragutin Vasić, Dragutin Armano, Jakob i Rudolf Pick, obitelj Berhmann, Benedikt Gaida, Mirko Novak i drugi. Često su uz prodaju satova trgovali zlatarskom i srebrnarskom robom, te su imali draguljarnice.

Reklama za Omegu
Od dvadesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu je izlazio Glasnik urarske i zlatarske struke u kojem se oglašavaju tadašnji urari i trgovci satovima. Tako, primjerice, Zlatarka d.d. sa sjedištem u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici kao zastupnik za Kraljevinu S.H.S. 1925. na više stranica reklamira najnoviji model Omege.

Riječ je o novom kalibru 40,6 u tankom niklom prevučenom kućištu koji je u prodaji za tada prihvatljivih 450 dinara (napominje se da je “uslijed svoje malene cijene svakome pristupačan”).

S aspekta današnjih marketinških aktivnosti zanimljiva je njihova objava, stara gotovo stotinu godina: “Kako bi publiku upoznali s osobitim prednostima novog modela Omege odlučili smo poduzeti veliku REKLAMNU AKCIJU, pa ćemo u tu svrhu doskora započeti sa uvrštavanjem te objave u najvećim dnevnim listovima. Naše p.t. mušterije neka izvole pravovremeno naručiti dostatne zalihe, da kod potražnje, koju će naša reklama bezuvjetno izazvati, mogu istoj potpunoma udovoljiti ne izgubiv nijednu prodaju.”

Među satovima koji su bili u ponudi u Zagrebu ističu se kvalitetni švicarski satovi IWC Schaffhausen, Doxa, Omega, dok su u Beogradu popularniji bili Longines i Cortebert. Dragutin Vasić, jedan od najuspješnijih onodobnih urara i trgovaca bio je uvoznik Zenitha koji su se u velikom broju kupovali za potrebe pošte, željeznice i vojske.

S obzirom na česte upite i nedoumice današnjih vlasnika i kupaca napomenut ćemo da bez obzira na činjenicu da na brojčaniku piše ime urara to ne znači da ga je on izradio, nego svoje ime upisuje kao ovlašteni distributer.

Tekst preuzet iz 29.broja časopisa Satovi i Nakit.

Želite biti u tijeku s novostima i zbivanjima iz svijeta satova i nakita? Pretplatite se na časopis Satovi i nakit!