Predstavljamo novi Jaeger-LeCoultre Duometre Mjesečev kronograf

Jaeger je predstavio ovaj model na sajmu Watches & Wonders na oduševljenje obožavatelja ovoga brenda jer je ovo kultna kolekcija. Duometar je jedna od najluksuznijih i tehnički najzahtjevnijih kolekcija u njihovom opusu, a prvi put su je izbacili 2007. godine i oduševili. Ova kolekcija bavi se problemom koji muči dosta satova s komplikacijama, brza potrošnja zalihe snage. Jaeger je tome stao na kraj pomoću Duometra ili sistema s dvostrukim mehanizmom. To znači da su u satu i dva cilindra koji omogućavaju nesmetani rad. To je sve predstavljeno 2007. s prvim modelima poput Duometre Quantième Lunairea.

Ove godine imamo također mjesečev kronograf koji je promjera 42,5 milimetara i debljine 14,2 milimetra, podosta za moderan sat no tako je kada imate komplikacije. Kućište se nudi u dvije opcije, jedna je u platini s brojčanikom boje bakra, dok je druga s kućištem od „pink golda“ sa srebrnim brojčanikom. Inspiraciju crpe iz džepnih satova iz 19. stoljeća.

Ovaj iznimno kompleksni sat prikazuje svu svoju raskoš komplikacija na brojčaniku, s lijeve strane je jedan od dva manja brojčanika koji prikazuje sate i minute, dok je nasuprot njemu brojčanik za kronografske sate i minute. Treći malo manji brojčanik je na poziciji brojke 6 i prikazuje „seconde foudrayante“, odnosno sekundarku koja je precizna do 1/6 sekundi. Ta sekundarka od foudrayanta se aktivira kad i kronograf te završava rotaciju oko sata točno u jednoj sekundi i staje u trenu kada se dugme za kronograf pritisne. Budući da je sat poluotvorenog tipa, vidimo dijelove mehanizma, ali usput vidimo i količinu rezerve snage za oba mehanizma, dok je između ta dva otvorena dijela naziv kalibra 391. Vrhunac dizajna je smještaj Mjesečevih faza i komplikacije za noć i dan, koje su ujedno i dekoracija i praktični element unutar dva veća brojčanika. Mehanizam ima 50 sati zalihe snage u svakom cilindru, a radi se o Jaegerovom „in house“ kalibru 391.

Zanimljivo je da su prije mehanizam radili od skupocjenog njemačkog srebra dok je sada od rodija, ali vjerojatno ima i tehničkih razloga za taj izbor. S oba modela dolazi remen od aligatorske kože – pink gold model je na cijeni od 79,000 eura dok je model od platine 97,000 eura.

 

Piše Luka Botteri

OSNOVNI PODACI

Brend – Jaeger-LeCoultre

Model – Duometre Chronograph Moon

Dimenzije – 42,5mm X 14,2mm

Materijal kućišta – Pink gold ili platina

Remen – Aligatorska koža

Vodonepropusnost – 50 metara

Mehanizam – Manualni dvostruki

Kalibar – Jaeger 319

Drago kamenje – nepoznato

Zaliha snage – 50 sati po mehanizmu

Cijena – 79,000 za pink gold ili 97,000 za platinu