Predstavljamo novu i poboljšanu Seiko Sports SNXS 5 seriju

Ova je Seikova serija lansirana 1963. godine s prvim Seikovim automatskim day-date satom. Seiko 5 je odmah postao bestseller zbog svojih praktičnih funkcija, pristupačne cijene, solidne vodonepropusnosti te zbog automatskog mehanizma. Nakon Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine sat se probio na međunarodno tržište te je broj izvezenih Seika nadmašio broj proizvedenih automatskih satova u čitavoj Švicarskoj te godine. Ova kultna serija ostaje pristupačna i danas te je dokaz da novac nekad nije ključan faktor u pribavljanju solidnog sata.

U novoj seriji Seiko je izbacio tri modela, modri, crni i u boji bjelokosti. Sat je zadržao svoju kompaktnost sa 37,4 mm u dijametru te 12,5 mm u visini. Zaobljeni oblik kućišta koji ne prekida linije zaštitni je znak ovog sata. SNXS serija je zamišljena kao serija satova za svakodnevnu uporabu, a sat tako i izgleda. Poboljšana je i vodootpornost sata te je sada 100 metara u odnosu na prijašnjih 30.

Brojčanik je kako smo i naveli u različitim bojama, ali na svakom se nalazi prepoznatljiva narančasta sekundarka te indeksi i kazaljke koji su presvučeni Lumibriteom u bež boji. Prozorčić za datume se nalazi na svojoj klasičnoj poziciji umjesto brojke 3, no ono što je drukčije jest naziv Automatic koji se sada nalazi u kurzivu.

Najveći napredak nalazimo unutar sata gdje je mehanizam 4R36 zamijenio dosadašnji 7S26. Oba su Seikovi in house mehanizmi, ali novi daje mogućnost ručnog navijanja i zaustavljanja sekunda. Ova tri modela SRPK87, SRPK89, SRPK91 će biti dostupna u buticima kao što je zagrebački Montre na Ilici 45, od svibnja ove godine po cijeni od 400 eura.

Piše Luka Botteri

OSNOVNI PODACI

Brend – Seiko

Model – SRPK87 (mornarsko-plavi) SRPK89 (crni) , SRPK91 (bjelokosni)

Dimenzije – 37.4 mm X 12,5 mm

Materijal kućišta – nehrđajući čelik

Narukvica – nehrđajući čelik

Vodonepropusnost – 100 m / 10 bar

Mehanizam – automatski

Kalibar – Seiko calibre 4R36

Cijena – 400 eur Izvor – https://www.seikowatches.com/us-en/products/5sports/srpk87

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku