Predstavljeni novi Piloti iz Zenitha

Zenith je nedavno predstavio dvije ekskluzivne boutique edicije svoje Pilot kolekcije, istovremeno s prvim tematskim setom ICONS: PILOT vintage Zenith kronografa. Ova lansiranja označavaju potpuni krug nevjerojatne avijacijske baštine tvrtke Zenith. Pilot kolekcija, relansirana u 2023. kao potpuno preoblikovana linija, crpi inspiraciju iz povijesti avijacije. Zenith, pionir u ovom području još od 1904., zadržava ključne elemente trajnosti, čitljivosti i intuitivnosti u modernoj reinterpretaciji Pilot kolekcije. Umjesto doslovnog ponavljanja prošlosti, Zenith je odabrao suvremeniji dizajnerski pristup sa suptilnim naglascima na svijetu letenja. Plava boja je oduvijek bila prepoznatljiva za Zenith, od samog postanka brenda kada je Georges-Favre Jacota inspiriralo modro nebo i najsjajnija zvijezda na njemu.

Prvi od dva modela, Pilot Automatic Boutique je sat koji se nalazi u 40 milimetarskom kućištu od nehrđajućeg čelika s krunom koja je vertikalno brušena. Modri brojčanik je zanimljiv i podsjeća na tank za gorivo od starijeg aviona. Cijeli brojčanik nalikuje na instrumente u avionu, pa tako i prozorčić za datume koji daje dodatan štih ovom zaista dobro dizajniranom brojčaniku. Sat je vodootporan do 100 metara i vrlo je jednostavnog dizajna što ga čini elegantnim. Zenithova zvijezda se nalazi odmah ispod broja 12 koji je kao i ostali stiliziran u lijepim arapskim brojkama. Pametan dodatak je izostavljanje brojke 6 jer se na taj način savršeno ukomponiralo ime PILOT i prozor za datume, dok je brojku zamijenila crtica. Sat pogoni El Primero 3600 samonavijajući kalibar, koji omogućuje 60 sati rezerve snage. Safirno staklo daje jasan pogled na kalibar koji krasi 27 dragih kamenja.

Drugi model Pilot Big Date Flyback ima promjer od 42,5 milimetara i sličnog je dizajna kao i Pilot automatic, sa dva kronografa. Prvi se nalazi na mjestu brojke 3 i broji do 30 minuta dok se drugi nalazi na mjestu brojke 9 te mjeri sekunde. Prozorčić za datume je pomaknut iznad brojke 6, a na njezinom mjestu se nalaze stilizirana crtica i oznaka PILOT. Unutar sata nalazi se kalibar El Primero 3652 koji također omogućava 60 sati rada. Sam mehanizam je kompleksniji i „flyback“ opcija omogućuje besprijekorno mjerenje vremena bez zaustavljanja, resetiranja i ponovnog pokretanja kronografa.

Osnovni podaci – Pilot Automatic

Brend: Zenith

Model: Pilot Automatic

Reference: ref. 03.4000.3620/51.I003 ref. 03.4000.3652/51.I003

Dimenzije: 40 mm

Materijal kučišta : nehrđajući čelik

Vodonepropusnost : 100 metara

Narukvica: plava guma ili smeđa teleća koža

Mehanizam: Automatski

Kalibar : El Primero 3620 SC

Rezerva snage: 60 sati

Drago kamenje : 27

 

 

Osnovni podatci – Pilot Big Date Flyback

Model: Pilot Big Date Flyback

Reference: ref. 03.4000.3652/51.I003

Dimenzije: 42.5mm

Materijal kučišta: Nehrđajući čelik

Vodonepropusnost: 100 metara

Narukvica: plava guma ili smeđa teleća koža

Mehanizam: Automatski

Kalibar: El Primero 3652

Rezerva snage: 60 sati

Drago kamenje: 35

Cijena i pristupačnost:  $7,500 (Pilot Automatic); $11,500 (Pilot Big Date Flyback) samo u Zenithovim buticima i online trgovini

 

Uz ova dva nova modela Zenit je izbacio i Zenith ikone, restaurirane vintage satove iz 1960-ih i 1970-ih. Svima je zajedničko da su to originalno bili satovi za avijatičare te da su svi iz kolekcije PILOT.

Prvi po redu TIPO CP-2 CAIRELLI napravljen je za talijansku vojsku i zanimljiv je zbog luminiscentnih arapskih brojki te danas inspirira Zenithove Pilot kolekcije. Unutar sata se nalazi Zenithov 146 DP ručni kronograf proizveden u Martel radionici kao i drugi kronografi za Talijansku vojsku.

Drugi model koji je restauriran u čast nove kolekcije je A3821 specifičan je po svom svemirskom izgledu i poznat je po tome što je prvi imao El Primero kalibar već 1972. Zanimljiv je jer povezuje nebo i more i jer je vododotporan do 300 metara što ga čini nekom vrstom hibridnog sata.

Posljednji na popisu, sat s referencom  01.0230.415, prvi je Zenithov El Primero kronograf koji je na poleđini imao mineralno staklo koje otkriva mehanizam. Iznimno je rijedak i napravljen je u samo 50 primjeraka 1975. godine.

Piše Luka Botteri

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku