Prospex Arctic Ocean – Seikov ledolomac

Seiko se odlučio rekreirati svoj mehanički ronilački sat iz 1968. godine. Inspiriran je idejom o zaštiti Arktičkog oceana ali i ostalih oceana. Seiko je stoga ušao u partnerstvo s organizacijom PADI ( Aware Foundation’s Marine Debris ) – koja se bavi čišćenjem oceana od plastike. Cilj im je da do 2030. godine u određenim dijelovima oceana smanje udio plastike za 50 %. Seiko ih podržava tako da će dio prodaje od ovog modela biti doniran upravo toj organizaciji. Na neki način je i šteta što je ovo limitirana edicija koja će imati samo 1500 proizvedenih satova.

Prospex ‘Arctic Ocean’ – Save the Ocean GMT, je kombinacija ronilačkog sata s GMT komplikacijama. Sat je dio Prospex serije koja se pokazala jako popularnom u zadnje vrijeme.  Sama riječ Prospex je kombinacija riječi profesionalno i specifikacije, a ideja iza Prospex satova je da su dizajnirani kao praktični, pouzdani i izdržljivi tako da mogu u svim uvjetima davati izvrsne performanse.

Sat je pozamašnih dimenzija u usporedbi s modernim satovima  pa je tako 42 milimetra širok i 48 milimetra dug, ali to ne mijenja činjenicu da je sat udoban i relativno lagan. U skladu s temom za koju je i dizajniran sat na brojčaniku ima srebrnu površinu koja predstavlja ledenjak dok je GMT (Greenwich Mean Time = Koordinirano svjetsko vrijeme)  kazaljka u ledeno plavoj boji koja prikazuje uzburkani Arktički ocean. Kruna sata je od nehrđajućeg čelika s bijelim keramičkim umetcima na sjajno crnoj keramičkoj pozadini.

Sat je vodonepropustan do pristojnih 200 metara a brojčanik je zaštićen s safirnim kristalom koji je prekriven s anti-reflektivnim premazom. Kazaljke i oznake unutar brojčanika su prekrivene s LumiBrite premazom za dobru vidljivost u svim uvjetima. Sat pokreće automatski mehanizam s kalibrom 6R54 koji ima zalihu od 72 sata rada. Narukvica ima tri kopče i ronilačku ekstenziju te je također od nehrđajućeg čelika. Ovaj Seiko Prospex Diver GMT Arctic Ocean SPB439 u limitiranoj ediciji od 1500 primjeraka će se prodavati samo u specijaliziranim buticima s cijenom od minimalno 1800 eura.

OSNOVNI PODACI

Brend  – Seiko

Model – Prospex ‘Arctic Ocean’ – Save the Ocean GMT

Referenca  – SPB439J1

Dimenzije  – 42 mm širina , 48 mm dužina , 12.9 mm visina

Materijal kućišta  – nehrđajući čelik, crna keramika, bijela keramika, safirni kristal

Materijal remena  – nehrđajući čelik

Vodonepropusnost   –  200 m, 20 bar

Mehanizam  – automatski

Kalibar – 6R54

Rezerva snage – 72 sata

Drago kamenje / Jewels – 24

Cijena – 1800 eura

Izvor – https://www.seikoboutique.co.uk/product/prospex-arctic-ocean-save-the-ocean-gmt-spb439j1/

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku