Raspjevani mehanizam u Chopardovom novom modelu

Chopard je predstavio svoj novi L.U.C Strike One model i zaista je zanimljivo što ovaj sat ima za ponuditi. Za vrijeme Dubai Watch weeka sat je predstavljen na zadovoljstvo obožavatelja ponavljača minuta, a za one među vama koji možda ne znaju što je uopće ponavljač minuta kažimo da je to specifična komplikacija unutar sata koja odzvanja vrijeme, s drugačijim zvukom kako bismo mogli razaznati radi li se o minutama, satima ili o četvrti sata. Ti su se satovi u prošlosti koristili kako bi ljudi mogli i u mraku mogli pratiti vrijeme jer tada naravno nije bilo Lumi Nova tekućina i sličnih stvari. Danas su ovakvi modeli na neki način zanimljivost, ali i rijetkost, te ih mnogi obožavatelji satova cijene radi njihova iznimno kompleksna mehanizma.

Ovaj Chopardov model ima svog prethodnika u modelu L.U.C Strike One iz 2022. godine, a od njega crpi i dobar dio inspiracije. Kućište dijametra 40 mm i debljine samo 9.8 mm je prekriveno sa 18 karatnim zlatom koje je vađeno u etički prihvatljivim uvjetima. Na kućištu je i dugme na kojem su ugravirana stilizirana slova L U C. Sat pogoni Chopardov kalibar L.U.C 96.32-L koji radi na 4 Herza i ima 65 sati rezerve te je sastavljen od 275 komponenti. Brojčanik sata je od čistog zlata i ručno je rezbaren u uzorak nalik na košnice. Umjesto brojke jedan na brojčaniku je mali polirani čekić koji proizvodi zvuk po kojem je sat poseban, udarajući u safirni gong. Ovaj specifični ponavljač minuta udara 24 puta na dan kada kazaljka minuta dođe na 12 sati, dakle svakih 60 minuta. Taj specifični mehanizam se sastoji od dva kućišta opruga koji sadrže 65 sati rezerve snage od trenutka kada je ponavljač minuta aktiviran. U satu se nalaze i 33 draga kamena, a remen je aligatorske kože i ručno je šivan što i dalje ne opravdava korištenje ovog rijetkog materijala.

Ovaj će model biti izrađen u samo 25 primjeraka u čast 25. godišnjice Chopardove Luc linije. Cijena sata ove kvalitete, rijetkosti i dizajna je razumnih 66,000 $.

Piše – Luka Botteri

OSNOVNI PODACI

Brend – Chopard

Model – L.U.C Strike One

Referenca  – 161949-5001

Dimenzije  – 40 mm x 9,8 mm

Materijal kućišta  – 18 karatno zlato

Remen – aligatorska koža

Vodonepropusnost  – X

Mehanizam – Automatski

Kalibar –  L.U.C 96.32-L , 28,800 vibracija po satu, 65 sati rada

Cijena – 66,000  dolara

Drago kamenje – 33

Izvor – https://www.chopard.com/en-kw/watch/161949-5001.html

Zvuk sata – https://www.youtube.com/watch?v=ZwFhiy4H0qI&ab_channel=Chopard

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku