RAZGOVOR | CEO A.Lange & Söhne: Naši urari su naša najvrednija imovina

O urarima kao vrijednoj imovini, kolekcionarstvu kao strasti, Odysseus Chronographu i drugim uzbudljivim Langeovim modelima sa CEO A.Lange & Söhne, Wilhelmom Schmidom razgovarala je glavna urednica Satova i nakita

Razgovarala Mila Bulimbašić Botteri

Sa smirenim i dobro upućenim Wilhelmom Schmidom susrela sam se i ugodno razgovarala već nekoliko puta, što ne čudi s obzirom na njegovu dugovječnost na čelu jedne od najprestižnijih urarskih manufaktura A. Lange & Sohne, ali i moju, kao glavne urednice Satova i nakita. Dvanaest godina na vrhu iznimno uspješnog urarskog brenda nije šala i ne može se raditi bez strasti. Kako strasti prema satovima, ali i automobilima Wilhelmu Schimdu ne nedostaje, pa smo tako ovaj razgovor započeli pitanjem o kolekcionarima.

Wilhelm Schmid, CEO A. Lange & Söhne

Jesu li kolekcionari satova i kolekcionari automobila isti ili različiti?

Obje vrste kolekcionara strastveno se bave elegancijom mehanike; cijene umijeće izrade, estetiku, povijest i visoke performanse satova i automobila. Ljudi koji vole klasične automobile obično vole  i ručno izrađene mehaničke satove. Iza svakog klasičnog automobila stoji jedinstvena priča, a tako je i sa satovima.

Kako A. Lange & Söhne brine o kolekcionarima?

Predanost pružanju najviše kvalitete i ispunjavanju očekivanja naših klijenata kamen je temeljac našeg uspjeha. Njihovo razumijevanje ključno je za poboljšanje korisničke usluge. Naučili smo da je najbolji način povezivanja s našim kupcima kontakt licem u lice u našim vlastitim buticima, gdje možemo najbolje predstaviti posebne karakteristike naših satova i brenda. Proširujući našu globalnu mrežu butika, stvaramo potrebnu infrastrukturu da to ostvarimo.

I ovoga je proljeća održan Concorso d’Eleganza Villa d’Este gdje ste pobjedniku uručili još jedan dragulj iz Langeova portfolija. Možete li nam reći nešto više o tom događaju?

Concorso d’Eleganza Villa d’Este smatra se jednim od najekskluzivnijih svjetskih događaja u svijetu auto kolekcionarstva. I slično A. Lange & Söhneu, ukorijenjen je u bogatoj tradiciji, jer je prvi put održan 1929. godine.

U isto vrijeme, to je savršena prilika da svoje satove predstavimo probirljivim znalcima koji dijele našu strast prema mehaničkim remek-djelima, bilo da se voze na četiri kotača ili nose na ruci.

Postoji impresivan porast potražnje za kolekcionarskim automobilima i satovima. Što mislite, je li to trend koji će se nastaviti ili ipak zaustaviti? 

Mislim nije dobro nagađati o trendovima. Lange je pak prava manufaktura s vrlo visokom razinom izrade, pri čemu je bitno da uvijek postoji odgovarajuća ravnoteža između potražnje i proizvodnih mogućnosti. Prirodna ograničenost naših proizvodnih kapaciteta dovodi nas u manje ugodnu situaciju traženja isprika. Jako mi je drago što nas većina naših kupaca poznaje dovoljno dobro da to razumiju.

Kako A. Lange & Söhne upravlja potražnjom? Planirate li povećati proizvodnju? 

Naši satovi su ručni rad, tako da se sve vrti oko naših urara. Oni su naša najvrednija imovina. To je jednostavna računica: bez njih ne bismo mogli proizvoditi satove. Rad u visoko specijaliziranom području zahtijeva izvrsnu obuku i iznimnu razinu stručnosti.

Zato je potrebno toliko vremena da se napravi Lange sat. Nikada ne bismo mogli zaposliti onoliko novih urara, mehaničara i gravera koliko nam je potrebno da zadovoljimo rastuću potražnju. Ali dajemo sve od sebe jer znamo da je jedini način da osiguramo dugoročni uspjeh i rast kroz izvrsnu obuku.

Kakve dojmove nosite s ovogodišnjih Watches and Wonders? 

Nakon pauze uzrokovane pandemijom i prošlogodišnjim hibridnim izdanjem, s nestrpljenjem smo iščekivali ovogodišnji W&W. Poznavatelji su bili oduševljeni Odysseus kronografom koji je – ne bez razloga – bio naš jedini ovogodišnji novitet. Zapravo, o ovom satu pričalo se na Watches & Wonders, dijelom i zato što smo na našem štandu izložili njegov golemi model.  Upravo spomenutim modelom Odysseus Chronograph otvarate novo poglavlje u povijesti te kolekcije koja je premijerno predstavljena 2019. godine.  Slažem se, kada smo lansirali Odysseus 2019., bio je to početak nove ere za nas. Naš je cilj bio stvoriti sportski, elegantni sat za kupce s aktivnim životnim stilom koji žele vrhunsku izradu finog mehaničkog sata. Iako se Odysseus prilično razlikuje od svih ostalih naših modela, čak i u najmanjim detaljima postoji čista Langeova DNK. Od fine izrade, do elemenata dizajna brojčanika, kazaljki i tipografije. Slično kao i Zeitwerk, Odysseus je izazvao zaprepaštenje kada je prvi put predstavljen. Danas su obje kolekcije bitan dio našeg branda što se svakako može smatrati uspjehom.

Možete li opisati kalibar L156.1 Datomatic, koji je 71. originalni mehanizam tvrtke A. Lange & Söhne i njegov prvi kronografski mehanizam sa samonavijanjem?

U pravu ste, Odysseus Chronograph je opremljen našim prvim kronografskim mehanizmom sa samonavijanjem. Sa svojim kazaljkama štoperice u središtu brojčanika i sposobnošću mjerenja proteklog vremena do 60 minuta, podiže ljestvicu u pogledu preciznosti i čitljivosti.

Sat ima par tipki sa dvostrukom funkcijom za jednostavno rukovanje kronografom i prikladno postavljanje datuma i dana. Drugi inovativni mehanizam jest funkcija…Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na bolje opskrbljenim kioscima ili ga naručite kod nas u redakciji na linku