Razlika u servisiranju mehaničkih i pametnih satova

Kod mehaničkih satova servisiranje je nužno svakih četiri do pet godina zbog starenja ulja i maziva, kao i brtvi izrađenih od gume.

Na tržištu se nudi velik broj uređaja koji se nose na ruci poput ručnog sata, a pružaju čitav niz informacija kao pametni mobiteli, između ostaloga pokazuju i točno vrijeme koje se na zaslonu može promatrati na digitalnom ili analognom brojčaniku.

Mehanički satovi posve su različiti od pametnih, jer osim pokazivanja vremena i nekih dodatnih podataka poput dana, datuma, mjesečevih mijena, posjeduju čaroliju mehanike, ljepotu izgleda kućišta i brojčanika, nostalgiju za prošlim vremenima (kao npr. jedrenje, jahanje…), dok su skuplji satovi ujedno i investicija te statusni simbol.

Već se jednom dogodila pojava elektronskih satova i to sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prvo su se pojavili kvarcni satovi sa crvenim LED brojevima koji su bili nespretni za očitavanje vremena budući da se prstom druge ruke trebalo pritisnuti gumb kako bi se osvijetlio brojčanik, da i ne spominjemo činjenicu kako su za sunčanog dana brojevi bili jedva vidljivi. Ti su satovi uskoro zamijenjeni onima s LCD pokazivačima koji su nudili velik broj podataka prikazanih na LCD displeju. Sve navedeno bilo je ostvarivo mogućnostima mikročipa.

 

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 31.

Novo izdanje Satovi i nakit naručite na: https://satoviinakit.hr/pretplata/