RECENZIJA Seiko Prospex 1968 Automatic Diver’s Modern Re-interpretation SPB207

Povodom svog jubilarnog 140. rođendana, legendarni japanski satni brend predstavio je posebnu seriju unutar popularne sportske kolekcije Prospex inspiriranu ljepotom šumom prekrivenog otoka Iriomote, što reflektiraju predivni tamnozeleni brojčanici novih satova.

Kako pojašnjavaju iz Seika, otok Iriomote, smješten u Prefekturi Okinawa, posebno je atraktivna destinacija za ronioce, koji uživaju istražujući tamošnje koraljne grebene i morski život, ali najveća vrijednost otoka su ekstenzivne šume mangrove te rijetke biljne i životinjske vrste od kojih su neke i endemi koji egzistiraju samo na ovom otoku.

Upečatljivi tamnozeleni brojčanici Seikovih rođendanskih satova iz kolekcije Prospex stoga savršeno preslikavaju vizuru otoka Irimote.

Serija inspirirana otokom Iriomote broji tri zanimljiva sportska modela – moderni automatski diver reference SLA047, reinterpretacija vintage divera iz 1968. reference SPB207 i automatski kronograf reference SSC807.

Mi smo zahvaljujući ljubaznoj ekipi iz www.montre.hr imali nedavno priliku desetak dana nositi najnoviji Seiko Prospex 1968 Automatic Diver’s Modern Re-interpretation SPB207. Ovaj je model suvremena reinterpretacija Seikovog ronilačkog sata iz 1968. godine.

Sat ima čelično kućište dimenzija 42 x 12,5 milimetara, koje je s prednje strane prekriveno sa safirnim staklom, a sa stražnje čeličnim poklopcem na navoj, te je vodootporno do 200 metara. Privukao nas je njegov crni rotirajući obruč koji ima oznake vremena zarona i luminiscentnu cjevčicu na 12 sati.

Tamnozeleni brojčanik ronilačkog stila je jednostavno neodoljiv, a ima velike luminiscentne kazaljke i oznake vremena i prozorčić datuma na 3 sata. Kazaljka sekundi ukrašena je crvenom i bijelom točkom.

Sat pokreće manufakturni automatski kalibar 6R35 sa 24 rubina, 70-satnom rezervom snage, frekvencijom od 21.600 vibracija na sat i funkcijama sati, minuta, sekundi i datuma.

Model dolazi na čeličnoj narukvici i dodatnom gumenom remenu – mi smo isprobali i narukvicu i remen i jednostavno se nismo mogli odlučiti što nam je privlačnije, svakako remen je apsolutno broj jedan za proljeće i ljeto, a narukvica za jesen i zimu.

Svi koji žele ovaj najnoviji Seiko, trebali bi požuriti jer je dostupan u ograničenoj seriji od 6000 primjeraka po odličnoj cijeni za vrijednost koju nudi od samo  10.749,00 kn u zagrebačkom Montre Store, Ilica 45.

www.montre.hr