Rođendani | Šezdeset godina japanskog luksuza

Kroz šezdeset godina postojanja Grand Seiko je postao sinonim za japanski luksuz, prestiž, kvalitetu, i inovaciju

Grand Seiko, japanski luksuzni satni brend koji je svoj život započeo kao prestižna kolekcija skupocjenih satova japanskog satnog diva Seika prije nego se odvojio 2017., ove je koronavirusom pogođene godine proslavio svoj šezdeseti rođendan!

Naime, prvi model Grand Seika kreiran je 1960. godine s namjerom da bude luksuzan, precizan, pouzdan, udoban i atraktivan, dakle, kako mu ime govori – velik. Bio je to klasični model s tri kazaljke unutar kojeg je kucao tada novi kalibar 3180 na ručno navijanje s 25 rubina, 45-satnom rezervom snage i dnevnim odstupanjem od +12 do -3 sekunde. Sat je bio toliko dobar da ga je Službeni biro za kontrolu kvalitete satova (preteča COSC-a) ocijenio ocjenom odličan. Grand Seiko bio je prvi japanski sat koji je dobio ovo priznanje.
Seiko je potom 1964. godine na tržište plasirao novi model, Grand Seiko Self-Dater, koji je imao dodatnu funkciju kalendara, vodootpornost do 50 metara i kalibar s 35 rubina.

Vizualni identitet

Sljedećim modelom 44GS iz 1967. iskristaliziran je dojmljivi vizualni identitet kolekcije Grand Seiko, koji se temeljio na klasici, čistim i proporcionalnim linijama te minucioznoj završnoj obradi. Iste godine predstavljen je model 62GS – prvi automatik u portfelju Grand Seika. Napredak i rast kolekcije nastavio se i u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Godine 1988. na tržište je plasiran prvi kvarcni model Grand Seika, referenca 95GS, koja se mogla pohvaliti odstupanjem od samo deset sekundi godišnje. Zanimljivo je da se Seikova opsesija da sve dijelove proizvodi u vlastitim radionicama preslikala i na kvarcne satova pa je tako manufaktura počela sama uzgajati kristal kvarca.

Najveće Seikovo postignuće na području kvarcnih mehanizama u to doba bio je kalibar 9F83 iz 1993., koji se odlikovao inovativnim brzim mehanizmom promjene datuma (eng. Instant Change Date Mechanism, brzine 1/2000 sekunde), sustavom prijenosa energije s dva pulsa koji je pokretao velike i teške kazaljke netipične za kvarcne modele, vijkom za preciznu regulaciju mehanizma i sigurnosno zapečaćenom strukturom, koja je služila za sprječavanje prodora prašine i vode i zaštitu mehanizma od naglih promjena temperature.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 32. broju časopisa Satovi i Nakit.

Novi broj časopisa Satovi i nakit potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.