Romain Gauthier Logical One

U  RG-ovu satu Logical One lanac je povezan sa stošcem obrtne sile na kućištu opruga kako bi osigurao konstantnu silu uslijed rezerve snage koja je pri kraju. Izjednačivača sile je iznimno teško postaviti u sat čak i u njegovoj bazičnoj formi.

No, Romain Gauthier nije išao s običnim izjednačivačem, nego je veze izjednačivača napravio od sintetičkih rubina umjesto od metala. Time je dobio lanac od rubina, snaga veza je pojačana i trenje je smanjeno na minimum.

I to nije sve, sam izjednačivač zamijenjen je kotačem u obliku puževe kučice, te lanac sada prenosi snagu pravocrtno koja je zbog toga još više konstantna. Rezerva snage sata Logical One iznosi puna tri dana. Nadalje, gledajući djelovanje kutova i prijenos snage, Romain Gauthier unaprijedio je navijanje. Umjesto krunice za navijanje postavio je dugme na pritisak koje se jednostavno pritisne i sat se navije.

U skladu s ergonomikom sata, ovo dugme na pritisak omogućava direktan prijenos snage u kućište opruge i eliminaciju krunice podložne oštećenjima uslijed navijanja. Kruna na ove inovacije je safirna podloga unutar glavnog kućišta opruga.

Ova safirna podloga djeluje kao trajni lubrikant, te smanjuje trenje i trošenje. Većina komponenti mehanizma može se vidjeti na strani brojčanika, dok je ostatak vidljiv kroz prozirno safirno staklo na pozadini kućišta, napravljeno od platine sa promjerom 43 mm.

Iz 19. broja časopisa Satovi i nakit

Naručite časopis