Satovi iza željezne zavjese

Predstavljamo sve popularnije satove iz bivšeg SSSR-a koji su u pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, a često i vrlo zanimljivo dizajnirani.

Satovi rađeni u bivšem Sovjetskom Savezu tek odnedavno postaju zanimljivi ljubiteljima i kolekcionarima satova. Razlog dugogodišnjoj posvemašnjoj nezainteresiranosti leži više u „elitističkom“ pristupu i podcjenjivanju svega što dolazi s komunističkog istoka, negoli u objektivnim kriterijima i kakvoći samog proizvoda.

Solidni i pouzdani

Sovjetski satovi u pravilu su izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, često i vrlo zanimljivo dizajnirani. Nedostaje im uglavnom fina završna dorada, promišljeni dizajn i marketinške ideje koje značajno doprinose potražnji za švicarskim satovima. Tek je Gorbačovljeva era unijela dah novine, bilježeći značajne obljetnice i događaje iz recentne ruske prošlosti na površini brojčanika. Nacionalni ponos odražavao se u prikazima i natpisima na brojčanicima koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bili u pravilu neukrašeni, funkcionalni, oslobođeni zapadnjačkih pomodnih atributa.

Zbog činjenice da signatura Proizvedeno u SSSR zauvijek odlazi u povijest, sigurno je da će satovi iz razdoblja prije 1991. godine i raspada jedne od najmoćnijih svjetskih sila već u skoroj budućnosti biti vrlo traženi.

Zanimljivo je da većinu tzv. ruskih satova poznajemo po njihovim brand nazivima, a ne po tvornicama u kojima su proizvedeni. Jer tko je uopće čuo za Prvu ili Drugu moskovsku tvornicu satova, za tvornicu satova iz Sankt Petersburga ili onu iz Tschistopola? Raketa, Vostok, Slava, Poljot nazivi su koji su nam znatno bliži. Ako želimo biti precizni i ispravno navesti ime proizvođača nerijetko ćemo se naći u problemima.

 

 

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 31.

Novo izdanje Satovi i nakit naručite na: https://satoviinakit.hr/pretplata/