Satovi s licem i naličjem

Iako su ovi satovi ponekad zaista korisni za ljude specifičnih zanimanja ili hobija, ipak, češće je riječ o iskazivanju izvanrednog umijeća i inventivnosti njihovih kreatora i proizvođača

PIŠE dr. sc. Vesna Lovrić Plantić

 

Pri spomenu sata sa dva lica većini od nas prvo na pamet padne kultni Jaeger LeCoultreov Reverso. Prije osamdeset i pet godina, točnije 4. ožujka 1931. u INPI (National Industrial Property Institute) sa sjedištem u Parizu patentirao je René-Alfred Chauvot svoj izum „ručnog sata koji može kliziti po svojoj bazi i zakretati se u kućištu.“ Taj događaj označio je nastanak Reversa.

Puknuto staklo

Sve je započelo nešto više od godinu dana ranije. Za vrijeme puta u Indiju, švicarski poslovni čovjek i kolekcionar satova César de Trey prisustvovao je utakmici pola u klubu britanskih vojnih časnika. Jednom od časnika upravo je puklo staklo na satu pa je izazvao de Treya da kreira sat dovoljno robustan da izdrži meč.

Ovaj je prodiskutirao tu ideju sa svojim prijateljem Jacques-Davidom LeCoultreom, vlasnikom urarske manufakture, koji je mogao dati mehanizam za takav sat. Tvrtka Jaeger S.A. trebala je izraditi reverzibilno kućište te je za taj zadatak angažirala francuskog dizajnera René-Alfreda Chauvota koji je u konačnici izumitelj jedinstvenog kućišta koje se kliže i zakreće.

Rezultat je bio elegantan pravokutni sat čiji se brojčanik mogao okrenuti na donju stranu kako bi ga se po potrebi, primjerice za vrijeme sportskih aktivnosti, zaštitilo. Izvorni model bio je 38 mm dugačak, 24 mm širok i 6 mm debeo. Imao je samo satnu i minutnu kazaljku, a tek je 1934. pridodan i mali sekundni brojčanik u dnu.

Kao kuriozitet možemo navesti kako je uz odobrenje Césara de Treya, koji je registrirao brend ime Reverso, i Jacques-Davidea LeCoultrea, u to vrijeme jednog od administratora tvrtke Patek Philippe, u razdoblju od prosinca 1931. do travnja 1932. isporučeno Patek Philippeu osam kućišta Reversa – četiri od bijelog, četiri od bijelog i žutog zlata.

Kućišta su imala različito dizajnirane brojčanike te kružni mehanizam zasnovan na LeCoultreovom ébaucheu. Ti Patek Philippeovi Reverso satovi prodavali su se pod referentnim brojem 106 i njihov se broj zaustavio na limitiranoj ediciji od osam primjeraka.

Ulomak iz teksta objavljenog u 25. broju časopisa Satovi i nakit.

Novi broj časopisa Satovi i nakit potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.