SATOVI U FILMOVIMA Neki to vole precizno

Veza između filmova i satova traje još od nastanka filmske umjetnosti i ne samo da ne zapada u krizu, već su u nekim ostvarenjima satovi preuzeli glavne uloge

Priredila Karla Karabatić

Dok se većina filmoljubaca gledajući filmove fokusira na radnju i likove, kolekcionarima satova najveću pažnju privlače modeli koje glumci nose na ruci. Uloga satova u filmovima je ponekad ključna za preokret radnje, zato ne čudi kada sat postane jednako popularan kao i film u kome se pojavljuje. Evo nekoliko poznatih modela satova koji su uspjeli skrenuti pažnju s glumaca na sebe.

Petparačke priče

Rijetko kome uspije  film za manje od deset milijuna dolara, a da onda na njemu zaradi više od sto milijuna. Tarantinu je to pošlo za rukom s filmom Petparačke priče koji se smatra remek-delom i jednim od najutjecajnijih filmskih ostvarenje svoga doba. Ono što je kolekcionarima satova u ovom filmu posebno privuklo pažnju je dio priče u kome se spominje sat Lancet. Profesionalni bokser Butch Coolidge od pradjeda je nasljedio zlatni sat Lancet.

Interstellar

Znanstvenofantastični film Christophera Nolana je proslavio sat Hamilton Khaki Field koji je nosio lik Joseph Cooper (Matthew McConaghey). Nedugo prije nego što je napustio Zemlju kao pilot svemirskog broda Endurance, ovaj lik je kćeri Marf poklonio sat kako bi mogla pratiti kada će se vratiti. Obožavatelji su sat prozvali Marf, a brend Hamilton je iskoristio popularnost filma i ovaj model pustio u prodaju 2019. godine.

Apollo 13

Osim genijalnog glumca Toma Hanksa i nezaboravne replike „Houston, imamo problem,“ film Apollo 13 je značajan po Omeginom modelu Speedmaster Professional. U filmu ga je nosio Jack Swigert (Kevin Bacon). Koristio ga je za mjerenje manevra od 14 sekundi koji se pokazao ključnim za povratak posade na zemlju.

James Bond, Zlatno oko

Sedamnaesti nastavak filma o James Bondu, i prvi u kome ga je Pierce Brosnan glumio, učinio je ogromnu uslugu tržištu satova. Mada je tada i dalje vladala pomama za Swatch časovnicima, Omega je opremila Bonda modelom Seamaster Professional 300. Poslije filma je desetostruko porasla prodaja Omeginih satova – nešto o čemu danas prodavatelji satova mogu samo sanjati.

Svjetlost dana

Glumac Silvester Stallone se, sudeći po recenzijama, nije proslavio u filmu Svjetlost dana, ali se zato proslavio talijanski brend Panerai. Izvedba Kita Lature (Stallonea) u tunelu koji povezuje Manhattan i New Jersey Džersi je do znatnog porasta potražnje za satovima ove manufakture.

Pročitajte više u novom broju časopisa Satovi i nakit

Kupite časopis