Tudor je predstavio novi Pelagos

Razvijen prema skupu jedinstvenih specifikacija stvorenih u suradnji sa specijaliziranom jedinicom francuske mornarice, model Pelagos FXD dizajniran je za podvodnu navigaciju i optimiziran za profesionalnu upotrebu.

Od 1950-ih i TUDOR-ovog stvaranja jednog od prvih modernih profesionalnih ronilačkih satova do 1980-ih, brand je bio redoviti dobavljač francuske mornarice. S modelom Pelagos FXD, gdje se FXD odnosi na ekstra robusne fiksne šipke za remen, TUDOR oživljava ovu povijesnu suradnju. Brend predstavlja tehnički sat koji zadovoljava jedinstveni skup specifikacija koji je razvijen u suradnji s borbenim plivačima Francuske mornarice, prestižnim Commandom Hubertom.

POSEBAN SKUP SPECIFIKACIJA

Model Pelagos FXD temelji se na skupu specifikacija koje su koliko precizne, toliko i zahtjevne. Iz tog razloga, uključuje mnoge funkcionalne značajke koje su nove za TUDOR, kao što je fiksni otvor kućišta za remen koji je strojno urezan u 42 mm kućište od titana za povećanu robusnost i pouzdanost. Oblikovani kao produžetak nogica kućišta ključni su za karakterističnu siluetu modela.

Još jedna značajka specifična za ovaj model je rotirajući prsten sa 120 stupnjeva. Dvosmjeran s retrogradnom gradacijom od 60 do 0, ne odgovara standardu ronilačkih satova ISO 6425:2018, već zadovoljava specifične potrebe metode poznate kao “podvodna navigacija”, jedne od specijalnosti borbenih plivača.

ESTETIKA MODELA TUDOR PELAGOS FXD

U estetskom smislu, model Pelagos FXD inspiriran je satovima ronilačkim satovima TUDOR koje je u povijesti koristila francuska mornarica. Tamnoplave je boje i ima karakteristične kvadratne oznake sata i uglate kazaljke, poznate kao Pahulje, koje brend uvodi 1969. kako bi povećali intenzitet luminiscencije svojih satova u uvjetima lošeg osvjetljenja. Također ima rotirajući okvir s pjeskarenim keramičkim umetkom od luminiscentnog materijala. Njegovo 42 mm kućište u titanu vodootporno je do 200 metara i potpuno je satinirano kako bi se proizveo mat efekt za ograničavanje refleksije svjetlosti.

Kako bi se istaknuo službeni karakter sata, na stražnjoj strani kućišta nalazi se logotip Marine Nationale (Francuska mornarica) koji se sastoji od sidra na vrhu s mornarskom kapom, kao i povijesno inspirirane gravure “MN21” što stoji za “Marine Nationale 2021.”

NOVE NARUKVICE

TUDOR i Julien Faure, francuska tvrtka sa 150-godišnjom tradicijom izrade tkanih remena, za Pelagos FXS su osmislili novi, visokotehnološki remen ovdje prilagođen rustikalnoj prirodi rada ronilaca Francuske mornarice. Sastoji se od tamnoplave 22 mm polietilenske vrpce sa srebrnim središnjim koncem, titanskom “D” kopčom i sustavom samozatvaranja, prilagođava se različitim veličinama zapešća i vrlo je udoban za nošenje. Dodatni jednodijelni gumeni remen s reljefnim motivom i kopčom također je uključen uz Pelagos FXD. Ovo je prvi put da TUDOR nudi ovaj vrlo gipki, udoban remen.

MANUFAKTURNI KALIBAR MT5602

Manufakturni kalibar MT5602 koji pokreće model Pelagos FXD prikazuje funkcije sati, minuta i sekundi. Ima završnu obradu tipičnu za TUDOR-ove Manufakturne kalibre: njegov rotor u volframovom monobloku je otvoren i satenski brušen s pjeskarenim detaljima, dok njegovi mostovi i ploča imaju naizmjenično pjeskarene, polirane površine i laserske ukrase. Njegova konstrukcija je dizajnirana da osigura robusnost, dugovječnost, pouzdanost i preciznost.

Još jedna važna značajka je da je Manufakturni kalibar MT5602 certificiran kao kronometar od strane Službenog švicarskog instituta za ispitivanje kronometara (COSC), te da je rezerva snage “otporna na vikend”; odnosno oko 70 sati, što omogućuje nositelju da skine sat u petak navečer i vrati ga u ponedjeljak ujutro, a da ga ne mora resetirati.

Istražite novi TUDOR Pelagos FXD u butiku Mamić 1970 u Ulici Frane Petrića 7, u centru Zagreba.

www.mamic.hr