TUŽNE GODIŠNJICE | Deset godina od čarobnjakove smrti

Prisjećamo se genijalnog dizajnera satova – Geralda Gente, čovjeka koji je osmislio Omegin Constellation i Seamaster, Golden Eclipse i Nautilus Patek Philippea, Audemars Piguetov Royal Oak, Cartierov Pasha de Cartier i Bulgarijev Bulgari Bulgari

Piše Mila Bulimbašić

Prije točno deset godina, u kolovozu 2011. godine napustio nas je u dobi od osamdeset godina, prvi dizajner satova, kako je sebe volio zvati, i jedan od najslavnijih svjetskih urara, Gerald Genta. Proteklih deset godina uistinu je pokazalo kako satni svijet bez Geralda Gente nije isti. Baš kao što ni svijet satova ne bi mogao biti isti bez modela kao što su Omegin Constellation i Seamaster, Golden Eclipse i Nautilus Patek Philippea, Audemars Piguetova Royal Oaka, Cartierova Pasha de Cartier i Bulgarijeva Bulgari Bulgari? Svijet urarstva bez Geralda Gente zasigurno bi izgledao drugačije, siromašnije…

Talentirani diplomac

Možda je Gentin životni put odredila i činjenica da se rodio u gradu satova Ženevi, 1. svibnja 1931. godine, u obitelji Švicarke i Talijana. U dobi od dvadeset godina imao je diplomu prestižne švicarske državne škole za obradu nakita i zlata.

Kao i sve talentirane diplomce te škole, odmah po završetku regrutirali su ga iz manufakture Universal Geneve SA, koja je u to vrijeme bila jedna od najuglednijih američkih i europskih satnih manufaktura, posebice cijenjena po kronografima.

Ubrzo nakon što je ova kompanija dobila patent za korištenje mikro rotora u satnome kalibru, Genta je osmislio Universalov model Polerouter Microtors pedesetih godina prošlog stoljeća. U desetljeću koje je uslijedilo dizajnirao je također za ovu kompaniju modele Golden Shadow i White Shadow.

Gentin su talent vrlo brzo prepoznale i ostali vodeće švicarske satne manufakture, pa je tako započela njegova suradnja s Omegom za koju je dizajnirao dva kamena temeljca Constellation i Seamaster. Barem tako kaže legenda…Naime, godinama se nije moglo točno ustanoviti koje je modele za Omegu dizajnirao upravo Genta.

Sam je Genta u jednom intervjuu izjavio kako je tijekom ranih šezdesetih godina dizajnirao brojne modele za Omegu, te kako je bio iznimno vezan upravo za ovaj brend. „Sve što je Omega radila, drugi su kopirali – oni su bili najbolji!“, kazao je tada Genta.

Brend, a ne dizajner

Razlog tadašnje diskrecije vezane za autorstvo bila je odluka kompanija da se primat daje isključivo imenu brenda, a ne dizajnera ili urara. Genta je zapravo bio prvi dizajner satova oko čijeg je imena nastao kult.

Stoga nije ni čudno, da čak ni u Omeginu muzeju nemaju konkretnu potvrdu je li za originalni dizajn Constellationa zaslužan upravo Genta. Nešto su sigurniji kada je riječ o Seamasteru, za koji se i u raznim drugim izvorima, kao autora dizajna navodi upravo Genta.

Kako bilo, sredinom šezdesetih godina Geraldu Genti je pomalo dosadilo raditi isključivo za jedan brend, pa je tako postao iznimno zaposlen, osmislivši do konca toga desetljeća modele poput Royal Oaka za Audemars Piguet, Nautilusa za Patek Philippe, Ingenieura za IWC i Bulgari Bulgarija za Bulgari.

Ulomak teksta iz novog broja časopisa Satovi i nakit.

Za više informacija o satovima naručite novi broj časopisa Satovi i nakit:

Narudžba