U novoj manufakturi IWC proizvodi 1500 različitih dijelova sata

Urednica Satova i nakita, Mila Bulimbašić posjetila je novu manufakturu koju si je IWC poklonio za 150. rođendan i uživo vidjela kako njihovi majstori urari proizvode dijelove za satove.

Kada sam koncem 2019. godine dobila poziv od IWC da posjetim njihovu novu manufakturu, učinilo mi se da sam takoreći jučer bila u istom takvom posjetu njihovog sada očito „staroj“ manufakturi. Pažljivo pregledavajući arhiv Satova i nakita, pronašla sam da sam „staru“ manufakturu posjetila prije osam godina, što je očito poprilično dugo vrijeme za majstore iz Schaffhausena.

Spomenik svojoj povijesti

I tako sam ponovno otišla u prelijepi švicarski gradić pod slapovima Rajne, da bih vidjela novu IWC-ovu manufakturu, dovršenu u samo dvadeset i jedan mjesec i smještenu u predgrađu Schaffhausena. Pri prvom pogledu na zgradu lako je zaključiti da je IWC novom manufakturom podigao doslovni i figurativni spomenik svojoj povijesti baš u godini 150. obljetnice brenda. Staklena fasada sa svojim crnim okvirima moderni je kontrast bijelim ravnim krovovima koji se protežu izvan same fasade.

„Naš osnivač, Florentine Ariosto Jones, već je davne 1868. godine spajao tradicionalno urarstvo s naprednim metodama proizvodnje, a otkad je uspostavio takav pristup inženjerstvu, mi smo ga sustavno razvijali, pa čak i danas spajamo vještu izradu s profinjenom tehnologijom u Manufakturzentrumu. Ali, naravno, uz optimalne uvjeta za proizvodnju i izvrsne uvjete rada za naše zaposlenike, manufakturna zgrada isto tako i utjelovljuje duh IWC-a te daje mogućnost posjetiteljima iz cijeloga svijeta da izbliza vide kako se proizvode manufakturni kalibri i kućišta“, otkriva nam CEO IWC Schaffhausena, Christoph Grainger-Herr.

U svom Manufakturzentrumu, IWC spaja produkciju kalibarskih komponenata, manufakturnih pokreta i kućišta – na jednome mjestu, što je povijesna prekretnica brenda.

 

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 31.

Novo izdanje Satovi i nakit naručite na: https://satoviinakit.hr/pretplata/