URARSTVO | Kako osvježiti kućište i narukvicu sata

Kod poliranja metalnih kućišta i narukvica moramo koristiti stroj za poliranje koji ima od 400 do 3800 okretaja u minuti

PIŠE Ivan Puzak

Proizvođači satova zahtijevaju osvježavanje kućišta sata i narukvice zbog sljedećih razloga: prije svega stranka je zadovoljna lijepim izgledom sata, kontrola spojeva koji povezuju narukvicu, kontrola ili zamjena teflonskih brtvi u koje su ugrađeni mineralno staklo ili safirno staklo te kontrola cjevčica na koje naliježu navojne krunice i gumbići kronograf satova. Poliranje i satiniranje (matiranje) kućišta i narukvica složena je operacija koja zahtijeva određenu opremu, alate, šablone i sredstva za poliranje. Polirati i satinirati smijemo samo satove koji su od postojanog materijala kao npr. platine, zlata ili nehrđajućeg čelika. Satove koji su kromirani, posrebreni, pozlaćeni ili rodinirani ne smijemo polirati da ne oštetimo tanki površinski galvanizirani sloj.

POLIRANJE

Polirati možemo također i plastična stakla, dok je poliranje mineralnih stakala moguće pomoću opreme koju posjeduju optičarske radionice koje izrađuju leće, prizme i slično. Safirna stakla, ako se oštete, moguće je polirati samo u tvornici sa specijalnim dijamantnim alatima.

Kod poliranja metalnih kućišta i narukvica moramo koristiti stroj za poliranje koji ima od 400 do 3800 okretaja u minuti i na kojemu se prema potrebi mijenjaju diskovi za poliranje. Za satiniranje upotrebljavamo grublje diskove, a to su: Artiflex s elastičnom gumom u kojoj se nalaze zrnca silicium karbida. Zatim Scotch brite s vlaknima aluminijskog oksida te Satin finish brushes disk s metalnim vlaknima. Za poliranje površina visokog sjaja koristimo diskove od filca, finih vunenih vlakna i diskove od jelenje kože. Za poliranje na visoki sjaj obavezno treba upotrijebiti sredstva za poliranje u krutom stanju kao npr. Rubisol- polishing paste for the finish ili sredstvo za poliranje plastičnih pleksi stakala Sternkreuz- fine polishing. Kreme za poliranje u tubama koristimo samo za ručnu obradu. Također postoji i satiniranje pjeskarenjem za koje je potrebno imati stroj Sandy kojim pomoću finog pijeska pod pritiskom satiniramo metalnu površinu.

Prilikom poliranja i satiniranja kućišta sata moramo paziti da sačuvamo formu sata. Zbog toga moramo demontirati ukrasne prstenove, tubice ključa i gumbe kronografa, paziti da sačuvamo oštre bridove i paziti gdje je kombinirana površina polirano-satinirana te moramo upotrebljavati šablone. Najbolje su originalne šablone od proizvođača satova, posebno za svaki model kao i preporuka u broju okretaja stroja na kojem poliramo.

SATINIRANJE

Postupak poliranja i satiniranja narukvice isti je kao i kod kućišta sata, samo što je još potrebno provjeriti ispravnost svih zatika, cjevčica ili vijaka kojima su spojeni svi dijelovi narukvice. Za poliranje pleksi stakala koristimo disk s mekanim vlaknima po kojem brzo mičemo poliranu površinu da se ne zagrijava, a na kraju se preporučuje ručno…Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu