URARSTVO | Mehanički ili kvarcni satovi

Piše Ivan Puzak

Često pitanje mojih stranaka ili znanaca jest zašto je velika razlika u cijeni između mehaničkog i kvarcnog sata. Kako bih odgovorio na to pitanje, prvo ću opisati kojim su se redom razvijale konstrukcije satova i kakva je razlika u njihovoj proizvodnji i upotrebi.

Razvoj industrije

Razvojem industrije u 18. stoljeću javljaju se nove tehnologije obrade metala, a time i mogućnost izrade preciznijih i točnijih satnih mehanizama. Naročito su zahtjevne bile mornarice zbog sve značajnijeg pomorskog prometa među kontinentima, a točan sat i sekstant bili su najvažniji navigacijski instrumenti. Konstrukcije satova svakim su se danom sve više usavršavale, točnost i funkcionalnost dodavanjem raznih aplikacija pretvaraju sat u neophodan uređaj u svakodnevnom životu. U 19. stoljeću tehnološki se napredak još ubrzava, tako da se u mjerenju vremena traži preciznost u sekundama i desetinkama sekunde. Polovicom prošlog stoljeća elektronika otvara nesagledive tehnološke mogućnosti čime se otvaraju vrata istraživanju svemira.

Mehanički sat, iako razvijen do savršenstva, ne može zadovoljiti potrebe točnosti i potrebe navođenja ostalih uređaja, te znanstvenici konstruiraju potpuno novi uređaj za mjerenje vremena vrlo visoke točnosti koji može služiti i kao tajmer nizu povezanih aparata. Za tu konstrukciju koristi se kvarcni kristalni oscilator i integrirani krug, te električna struka kao izvor energije. Nakon primjene u svemirskim istraživanja, nova se tehnologija počinje koristiti i u proizvodnji predmeta za svakodnevnu upotrebu. Izradom velikih serija smanjuje se cijena pojedinog mehanizma. Osamdesetih godina 20. stoljeća kvarcni satovi prevladavaju na tržištu, jer ih kao novost svi žele. Budući da imaju bateriju, nije ih potrebno navijati, izuzetno su točni, a neki modeli imaju čitav niz raznih funkcija kao što su alarm, kronograf, telefonski imenik, tlakomjer, dubinomjer, visinomjer, kompas, GMT, radio-podešavanje vremena i slično. Zbog masovne proizvodnje u Aziji cijene satova za široku upotrebu postaju vrlo niske čime su pojedini proizvođači mehaničkih satova ozbiljno ugroženi.

Renesansa mehanike

Međutim, početkom 21. stoljeća dolazi do obrata te potražnja i proizvodnja mehaničkih satova, naročito onih skupocjenih, doživljava renesansu. Zašto? To pitanje postavio sam i ja voditelju jednog stručnog seminara u Švicarskoj. Odgovor je bio…Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnoviji broj Satova i nakita potražite na bolje opskrbljenim kioscima ili ga naručite kod nas u redakciji na linku