Urarstvo | Podešavanje točnosti

Kako bi postigli što veću točnost urari-konstruktori satova u prošlim vremenima primjenjivali su tehničke novosti kao npr. kompenzacijske bimetalne nemirice, Breguetove spirale, kronometarske zaprečne sklopove, elastične poluge s vijkom (labudov vrat) za precizno pomicanje kazala regulatora spirale, smanjivanje promjera balansnog kotača, povećanja broja titraja do 38000/h, koaksijalnog zaprečnog sklopa,
balansnog kotača s vijcima i ekscentar-vijcima za regulaciju, termički otpuštenim završecima spirale, kao i nove materijale poput silicija za izradu zaprečnog sklopa i nemirice sa spiralom.

Zahtjevna operacija

Jedna od vrlo važnih i zahtjevnih operacija kod servisiranja satova jest podešavanje točnosti, a naročito kod satova koji su dobili COSC certifikat o kronometarskoj preciznosti. Što znači COSC? C.O.S.C. je kratica za Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres ili u prijevodu – službeni švicarski institut za testiranje kronometara, gdje švicarski proizvođači skupocjenih satova testiraju satove koji su već prošli regulaciju točnosti u tvornici koja dnevno u prosjeku iznosi od -2 do +5 sec. Testiranje se vrši na način da je po pet satova zapakirano u prozirne plastične kutijice na kojima se iznad svakog sata nalazi bar-kod s podacima, a satovi na posebnom brojčaniku imaju označene sekunde i ugrađenu samo sekundnu kazaljku.

Svakodnevno se navijaju pomoću posebnog ključa u stroju predviđenom za to i svakog dana se pomoću optičkog čitača mjere odstupanja. Taj postupak traje najmanje 15 dana u 5 različitih položaja te u komorama za pothlađivanje i zagrijavanje. Satovi koji zadovolje prosjek COSC-ove točnosti dobivaju certifikat.

Autor: Ivan Puzak

Ulomak iz teksta objavljenog u 32. broju časopisa Satovi i Nakit.

Novi broj časopisa Satovi i nakit potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.