Urarstvo | Satovi s prozirnim poklopcem

Kod prepoznavanja mehanizma – je li riječ o originalu ili o krivotvorini – stručnjak ne treba otvarati sat već razliku može uočiti gledajući kroz staklo

PIŠE Ivan Puzak

Neki proizvođači, naročito kada je riječ o kvalitetnim mehaničkim satovima, u poklopac kućišta ugrađuju safir-kristalno ili mineralno staklo. Takva izvedba kućišta s tehničkog aspekta nema neko posebno značenje, međutim, omogućuje pogled u unutrašnjost sata, tj. mehanizam koji većina ljudi želi vidjeti i diviti se umijeću i preciznosti njegovog konstruktora.

Poluge i zupčanici

Kod kompliciranih kronografa vidljive su sve poluge i zupčanici kao i njihovo uključivanje u trenutku kada želimo izmjeriti neki vremenski segment.

Kod satova s automatskim navijanjem osim mehanizma sata vidi se zamašnjak koji svojim gibanjem lijevo i desno oko osi kinetičkom energijom pomoću nekoliko zupčanika navija pogonsku oprugu. Sve to možemo promatrati kroz staklo poklopca. Skupocjeni satovi imaju mehanizme koji su još i površinski ukrašeni gravurama, kao i poluge polirane na visoki sjaj s raznim kutnim brušenjima kako bi se postigao dojam kontrasta svjetla i sjene.

Blokovi i mostići mehanizma također se ukrašavaju raznim vrstama brušenja od kojih su najpoznatiji biserno (Perlschliff ) i Ženeva (Genfer Schliff ) brušenje te brušenje u formi sunčevih zraka (Sonnenschliff ). Takvi ukrasi izrađuju se prvenstveno zbog izgleda, a tome se dodaju i visoko polirani ili tamnoplavo brunirani vijci, zatim pozlaćena udubljenja na rodiniranim površinama, ukrasno ugravirana marka sata, serijski brojevi kao i ostale oznake.