Vacheronov rattrapante kronograf u ultra-tankom „ruhu“

Na ovogodišnjem sajmu satova Watches and Wonders, stara švicarska satna manufaktura Vacheron Constantin predstavila je fascinantni klasični model Traditionnelle Split-Seconds Chronograph Ultra-Thin (ref. 5400T/000P-B637), koji ne samo da ima veliku komplikaciju split-sekundnog, tj. rattrapante kronografa, već i dolazi u ultra tankom „ruhu“ visine svega 10,72 milimetra.

Sat ima okruglo platinasto kućište promjera 42.50 milimetara, koje je s obje strane zatvoreno safirnim staklom te je vodootporno do 30 metara, a kao prepozbatljiv detalj, tu je krunica ukrašena Vacheronovim logom malteškog križa.

U kućište je postavljen manufakturni automatski kalibar 3500 s 47 rubina, 48-satnom rezervom snage, perifernom rotorom izrađenom od 22-karatnog zlata, frekvencijom od 21.600 vibracija na sat i funkcijama sati, minuta, malih sekundi, rattrapante kronografa i indikatora rezerve snage. Kalibar je bogato ukrašen gravurama i njegovi dijelovi su minuciozno obrađeni, a njegova kvaliteta potvrđena je Ženevskim pečatom.

Brojčanik sata izrađen je od brušene platine te ima aplicirane oznake vremena i tanke kazaljke; na 9 sati smještene su male sekunde, a na 3 sata podbrojčanik kronografa, dok se na 6 sati nalazi indikator rezerve snage. Rattrapante kronograf su zapravo dvije plave središnje kazaljke koje bilježe dva mjerenja vremena.

Traditionnelle Split-Seconds Chronograph Ultra-Thin (ref. 5400T/000P-B637) dolazi na plavom remenu od aligatorske kože, a dostupan je u ograničenoj seriji od 15 primjeraka po cijeni od 315.000 eura.

Osim navedenog modela, Vacheron je na sajmu predstavio i nove modele od bijelog zlata iz kolekcije inspirirane satovima iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, Historiques American 1921, te satove Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin s komplikacijom vječnog kalendara.