VAN CLEEF & ARPELS | Lady Arpels Ballerine Enchantée

Ples je i dalje jedna od glavnih inspiracija brenda Van Cleef & Arpels. Vilama i balerinama, koje su nastajale od 1940. godine, danas se pridružuju motivi nimfi, nereida i leptira. 

Minijaturna skulptura balerine, napravljena od bijelog zlata, optočena je dijamantima koji krase njezin struk i lice. Prozirni velovi baletne suknjice ustvari su kazaljke koje se kao krila otvaraju pokazujući vrijeme, a suknjica je napravljena u emajliranoj tehnici champleve.

Ova elegantna figura postavljena je na brojčanik izrađen u tehnici guilloche, te je potom dodano nekoliko slojeva sjajnog emajla Grand Feu kako bi se stvorio dojam dubine i blistavosti. Sat Lady Arpels Ballerine Enchantée s dvostrukim retrogradnim mehanizmom i vremenom na zahtjev, istinski je primjer poetske vizije vremena. Kazaljke, na retrogradnom displeju, umjesto da se vrte oko osi, prate luk indikatora sati i minuta, prije povratka u svoj prvobitni položaj. Kada se pritisne dugme na 8 sati, balerinini velovi se počnu kretati.

Veo koji označava sate prvi se pokrene, a potom i drugi veo, koji pokazuje minute. Neko vrijeme ostaju u tom položaju, kako bi se moglo pročitati vrijeme, a potom se vraćaju u svoje osnovne položaje. Jedna od značajki ove komplikacije upravo su velovi koji se suptilno i graciozno pomiču.