Kako urari održavaju i popravljaju vintage satove

Svakodnevno u moju radnju ulaze mlade stranke i pitaju nas možemo li im osposobiti sat koji je pripadao njihovom djedu, baki ili je taj sat nosio njihov otac ili majka u svojoj mladosti. Očarava me taj nostalgični pristup mladih ljudi, njihova želja da očuvaju te stare satove koje je načelo vrijeme i privedu ih funkciji. S posebnim poštovanjem pokušavamo takve satove popraviti; zapravo restaurirati ih. Naime, smisao je takvih zahvata funkcijom i izgledom dovesti stari sat u izvorno stanje. Često je želja za reparaturom obostrana – kako od strane naručitelja usluge tako i od urara koji je izvodi. Kako to izvesti, hmmm?

Nestaju urari

Urari koji su osposobljeni za popravak vintage satova iz dana u dan sve više nestaju (što zbog starosti, što zbog gubitka poslovnog prostora, što zbog financijske neisplativosti poslovanja). Ostaju samo zaljubljenici u urarski zanat koji svojim umijećem vintage satove dovode u ispravno stanje. Tu se javlja nekoliko problema.

Prvi je istrošenost i zamor dijelova (prvenstveno opruge i zupčanika) budući da su se samo neki satovi redovito održavali i u dobrom su stanju. Izbor rezervnih dijelova vrlo je skroman, iako će ih iskusan urar nekako pronaći, dok će neke i sam izraditi.

Popravkom se može nazvati i samo osposobljavanje sata da radi, međutim, kompletan servis ili restauriranje je generalno uređenje sata s ugradnjom originalnih rezervnih dijelova. Za popravke preporučujem obratiti se urarskim radionicama kojih je doduše sve manje, ali još postoje. Specijalizirani urarski servisi koji servisiraju poznate brendove popravljaju satove samo iz svog programa, jer ih na to najčešće obvezuju ugovori.

Rezervni dijelovi

Osim poznavanja urarske struke potrebno je nabaviti rezervne dijelove kako bi se nadomjestili oni oštećeni/istrošeni. Takvi dijelovi postoje još uglavnom kod dugogodišnjih prodavača rezervnih dijelova i opreme, a u posljednje vrijeme i ponudom na internetu (new old stock). Neke dijelove moguće je izraditi prema uzorku ili po mjeri.

Za mnoge ljude najveća vrijednost starih satova je ona sentimentalna, ali neki izuzetni primjerci koji su interesantni kolekcionarima imaju i znatnu tržišnu vrijednost. Satovi koje su nosile važne povijesne ličnosti vrijedni su muzejski primjerci. Isto tako u današnje doba napredne digitalne tehnologije možemo zamisliti uzbuđenje mladih kada nose sat koji je nekad kucao na ruci njihovih predaka i bio im je vrlo važan instrument za orijentiranje u vremenu.

 

Iz časopisa Satovi & nakit, broj 29., zima 2018.