Vječni kalendarski satovi i Novi Blancpain vječni kalendarski sat

Ove godine je Blancpain izbacio novi kalendarski sat koji uz to ima i funkciju vječnog kalendarskog sata. Upravo je ova godina koja protječe zanimljiva proizvođačima vječnih kalendarskih satova, budući da je prijestupna godina. Kako bi svrnuo pozornost na sebe i na svoje modele vječnih kalendarskih satova Blancpain je proizveo ovaj zaista dojmljivi zeleni model.

Što je uopće vječni kalendarski sat i kako on „zna“ kada je prijestupna godina? Za razumjeti to moramo znati malo bolje astronomiju i povijest. Zemlji za obići sunce treba točno 365 dana 5 sati 48 minuta i 45 sekundi, a kalendar ima točno 365 dana, što znači da imamo višak i zbog tog viška svake 4 godine veljača ima 29 dana i godina je prijestupna.

Danas je to po našem gregorijanskom kalendaru sve jasno definirano, međutim satove je bilo nemoguće podesiti i napraviti na način da prepoznaju prijestupnu godinu. To se sve promijenilo s Thomasom Mudgeom koji je 1762. godine izumio vječni kalendarski sat.

Kako funkcionira vječni kalendar? Za razliku od normalnog kalendarskog sata kojeg kad-tad treba podešavati, vječni kalendar ne treba nikakvo podešavanje i njegov mehanizam računa točan broj dana u mjesecu i prepoznaje prijestupnu godinu. Vječni kalendar pomalo nalikuje računalnom programu i funkcionira po principu prepoznavanja zupčanika i u slučaju nailaska na zupčanik kotačića koji označava da mjesec ima manje od 31 dan, poluga preskače te datume i započinje novi mjesec. Zupčanici su oblikovani drukčije u slučaju mjeseca od 31,30, 28 ili 29 dana.

Međutim postoji još jedna zanimljivost oko prijestupne godine, a to je da su one nominalno djeljive sa 4, osim onih koje su djeljive sa 100. Od tih koje su djeljive sa 100 prijestupne su samo one djeljive sa 400 dakle 1600, 2000 ili 2400. Klasični vječni kalendar ne računa te anomalije i upravo zbog toga nastali su satovi poput Patek Philippe Calibre 89 koji se prodaje po cijeni od oko 6 i pol milijuna franaka.

U čast novoj prijestupnoj godini Blancpainov Villeret Perpetual Calendar je izašao na vidjelo. Sat je jako tanak sa samo 10.8 milimetara i to ga čini elegantnim i ugodnim za nošenje. Kućište je od 18 karatnog zlata uza safirno staklo s obje strane. Zelena boja je očigledno ovogodišnji hit, ali ovom satu uza smeđi kožni remen zaista dobro pristaje. Elegantnim rimskim brojevima se nadopunjava brojčanik i jedino što je malo zagušen zbog različitih funkcija koje sat ima. Zlatne kazaljke nalik na šivaće igle su zaista elegantne i pašu na brojčanik. Blancpainov „signature“ detalj je dizajn mjeseca koji označava mjesečeve faze i daje tradicionalni štih satu.

Mehanizam koji pogoni sat je naravno kompleksan i ima zalihu snage od 72 sata.  Kalibar 5954 koji Blancpain sam proizvodi, sastoji se od 351 komponente i sadrži 32 draga kamena te radi na 28,800 vibracija po satu. Sat će se trebati namještati sljedeći put u 2100. godini, a ima i antimagnetske sastavnice što ga čini još preciznijim. Remen je od aligatorske kože, a sat je u limitiranoj proizvodnji te će koštati otprilike 47,000 eura.

 

OSNOVNI PODACI

Brend – Blancpain

Model – Blancpain Villeret Perpetual Calendar

Referenca  – 6656-363-55B

Dimenzije  – 40,3 mm X 10,8 mm

Materijal kućišta  – 18 karatno zlato, safirno staklo

Remen – aligatorska koža

Vodonepropusnost  – 30 m / 3 bar

Mehanizam – automatski

Kalibar – 5954, 72 sata rezerve snage, 28,800 vibracija po satu

Drago kamenje – 32

Cijena – 47,000 eur

Izvor – https://www.blancpain.com/en

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku