VODOOTPORNI SATOVI | Ništa ispod 100 m

Solidnije zaštićen sat ima oznaku „water resistant 100 m“ i s takvim satovima se može plivati, ali se ne preporučuje skakanje u vodu i ronjenje. Satovi koje proizvođači označuju oznakom „water resistant 30 m“ su oni koji su samo zaštićeni od vode prilikom pranja ruku

Piše: Ivan Puzak

O ovoj temi sam već pisao u proteklim brojevima, ali ću nastaviti i u ovome broju, budući da se dolaskom ljeta povećavaju aktivnosti plivanja i ronjenja, kao i znojenje ruku te iznenadni obilni ljetni pljuskovi, što može izazvati propuštanje vlage u vodonepropusne satove ako nisu ispravno zabrtvljeni.

Postoji više vrsta vodootpornih satova, a najčešći su osnovno zaštićeni od vlage koje proizvođači označuju oznakom „water resistant 30 m“, a to je tek zaštita od vode prilikom pranja ruku. Solidnije zaštićen sat ima oznaku „water resistant 100 m“ i s takvim satovima se može plivati, ali se ne preporučuje skakanje u vodu i ronjenje. Za zahtjevnije podvodne aktivnosti sat mora biti označen oznakama 200 m, 300 m ili 600 m i obavezno mora imati krunicu ključa na navoj.

Brtve za satove

Sve gore navedene oznake konstrukcijska su osobina, ali kako bi sat bio vodonepropustan, brtve moraju biti nove i ispravne, a sat testiran u stroju za testiranje vodootpornosti. Zato proizvođači satova preporučuju kontrolu i test brtvi svake godine, te zamjenu kod redovnih servisa.

Brtve za satove najčešće su od gume ili plastike, rijetko su silikonske. Gumene brtve koriste se kod brtvljenja poklopca kućišta sata, navojnih krunica i gumba kronografa, a plastične za brtvljenje safirnog ili mineralnog stakla. Gumene brtve mogu biti okruglog ili kvadratnog presjeka, kratkotrajne su i vrlo osjetljive na znoj, razrjeđivače i kiseline. Prilikom svake kontrole i zamjene moramo ih zaštititi silikonskim mastima, od kojih se preporučuje Fomblin UT-18. Uloga tih masti, koje su otporne na znoj i otapala, jest da stvori zaštitnu ovojnicu oko brtve, te da ujedno omogućuje lagano pokretanje krune, gumba i pritezanje poklopca.

Originalne brtve

Plastične brtve koje drže staklo ne smijemo premazivati silikonskim mastima jer pomoću trenja drže staklo, ali ih moramo mijenjati jer nisu otporne na UV-zrake te se raspucaju i osuše.

Kod svake zamjene moramo koristiti originalne brtve i to prema tehničkom uputstvu proizvođača, a kućište treba pritegnuti propisanim alatom pomoću kilo-ključa.

Također prije svakog ulaska u vodu svaki sat treba ohladiti hladnom vodom radi izjednačavanja temperature. U kućištu sata stvori se temperatura veća od 50 stupnjeva pri kojoj se zrak širi, dok se prilikom ulaska u hladniju vodu zrak vraća u prvobitni volumen te se stvara potlak koji usisava vodu. Najčešće vidimo orošeno staklo s unutarnje strane nakon čega je potrebna hitna intervencija…

Cijeli članak pročitajte u novom broju Satova i nakita!

Najnovniji broj Satova i nakita potražite na kioscima ili naručite na linku uz besplatnu dostavu.